Heeft mijn werknemer schulden?

Een werknemer met schulden

Schulden van een werknemer spelen zich meestal in de privé-sfeer af. Dat wil niet zeggen dat je daar als werkgever geen last van kunt hebben.

Een werknemer met schulden kan zich vaak niet optimaal kan focussen op zijn werk. Mensen met financiële problemen worden daar vaak zo door in beslag genomen, dat ze er in hun hoofd de hele dag (en soms zelfs ’s nachts) mee bezig zijn. Ze komen nog wel naar het werk, maar misschien merk je dat er fouten in hun werk zijn geslopen. Soms lukt het ze als gevolg van de zorgen helemaal niet meer om te werken en melden ze zich ziek.

Oorzaken

De redenen dat mensen schulden hebben zijn heel divers. Soms ontstaan schulden doordat een partner zijn of haar baan is kwijtgeraakt, of ontstaan er schulden na een scheiding. Het kan ook zijn dat men te maken heeft gehad met hoge ziektekosten van zichzelf of een ander gezinslid.

Als mensen nooit gespaard hebben en er gebeurt iets in hun leven waardoor ze opeens hoge uitgaven hebben, dan lukt het ze niet om dit op een goede manier te regelen. Zodra mensen serieus in de schulden zitten, zijn ze niet meer in staat om de juiste beslissingen te nemen om uit de schulden te komen.

Schulden ontstaan onder alle lagen van de bevolking. Hoog of laag opgeleid maakt daarbij niet uit. Bij hoog opgeleide mensen lopen de schulden soms zelfs sneller op, omdat ze gewend zijn om maandelijks meer geld uit te geven. Als je dan niet tijdig je uitgaven aanpast, kunnen roodstand en schulden snel oplopen.

Gemiddeld zoeken mensen pas na 5 jaar hulp!

Mensen met schulden komen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Eerst is het een keer de premie van de zorgverzekering die niet betaald kan worden. De volgende maand lukt het ook niet om de energierekening te betalen en voor je het weet, lopen ze een maand achter met de huur of hypotheek. Ze proberen op allerlei manieren tot een oplossing te komen en worstelen vaak gemiddeld vijf jaar voordat ze om hulp vragen! Soms vragen werknemers een voorschot aan de werkgever, maar dat lost hun probleem bijna nooit structureel op.

Loonbeslag

 

En dan krijg je als werkgever te maken