Meerdere bankrekeningen

Zoals je misschien wel weet schrijf ik voor jou, maar ook regelmatig over jou. Het artikel van vandaag gaat over jou. Tenminste als jij meerdere bankrekeningen hebt. Ooit heb je je voorgenomen om op die bankrekeningen verschillende bedragen te storten. Die verschillende bankrekeningen zijn dan voor de boodschappen, zakgeld, of welke andere uitgave dan ook. Je wilt overzicht creëren in je financiën. Het leek daarom zo’n goed idee om aan de verschillende bankrekeningen verschillende labels te hangen. Zo zou je goed kunnen zien hoeveel geld je voor de verschillende potjes zou hebben. De werkelijk is echter zoveel weerbarstiger. Soms hebben mensen echt met de beste bedoelingen een aantal labels op de verschillende rekeningen geplakt. Vaak maken ze daar zelfs elke maand op een vast moment een vast bedrag naar over.

Goochelen met rekeningen

Dat lijkt een prima systeem, totdat we samen hun bankrekeningen door gaan nemen. Dan blijkt dat na de vaste maandelijkse overboekingen er opeens nog van alles gebeurt op hun rekeningen. Nog voor er twee weken voorbij zijn wordt er toch weer geld van rekening A naar rekening B overgeschreven. En vaak volgen er daarna nog allerlei overboekingen tussen rekening A, B en C. boekhoudenSoms wordt er op een dag meerdere keren een bedrag overgeboekt naar een bepaalde rekening. Die rekening was dan ‘leeg’ en tja roodstand kost geld en is dus niet handig. Wanneer we dan samen alle overboekingen in een maand op een rijtje zetten blijkt dat er soms wel bijna dertig overboekingen plaatsvinden tussen de verschillende rekeningen. Dit helpt je niet om overzicht te houden op je bankrekeningen en de te betalen rekeningen. Lees ook “Mensen zien steeds vaker te betalen rekeningen over het hoofd”.

Creatief boekhouden

Herken je dit? Ben jij zo iemand die aan creatief boekhouden doet? Zoveel overboekingen helpen niet bepaald om overzicht te krijgen. Wel maken ze een op zich goed bedacht systeem alleen maar onnodig ingewikkeld. Daar komt nog eens bij dat wanneer je een zakelijke rekening hebt, je als ondernemer voor elke overboeking betaalt.

Budgetteren

Om te voorkomen dat je verzandt in creatief boekhouden, zul je voordat je kunt gaan bepalen hoeveel geld er naar welke rekening moet, je eerst moeten gaan budgetteren. Hoeveel geld kan en wil ik besteden aan voeding of zakgeld of andere variabele uitgaven. Deze stap slaan velen van jullie over.
Zolang je niet eerst budgetteert, weet je niet of je die maand echt over je budget heen bent gegaan, of dat je elke maand gewoon meer uitgeeft dan je nu maandelijks overboekt naar die aparte rekening. De vraag blijft dan of je maandelijks meer geld moet gaan overboeken of dat je minder geld uit moet gaan geven.

Stop met creatief boekhouden

En heb je dan eenmaal de juiste budgetten ingesteld, stop dan met creatief boekhouden. Probeer dan om tussentijds geen geld over te boeken van het ene naar het andere budget. Probeer om alleen aan het eind van de maand, geld dat over is gebleven van het budget dat je had ingesteld, over te maken naar bijvoorbeeld een spaarrekening. Veel succes.

Wil je meer lezen over budgetteren met meerdere bankrekeningen, lees dan ook het artikel Bankrekeningen hoeveel heb jij er?

Wil je weten wat een eerlijke manier is om je geld te verdelen, lees dan het artikel dat ik hierover schreef.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

(Visited 283 times, 1 visits today)