Overstappen of niet?

Het einde van het jaar nadert. Dat is het  moment dat je, je zorgverzekering en/of tandartsverzekering kunt aanpassen of kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Veel van de klanten waar ik kom zijn zich wel bewust van het feit dat ze kunnen bezuinigen op hun zorgverzekering, maar vinden het veel gedoe om alle verzekeringen met elkaar te vergelijken. Hoe je komend jaar snel bezuinigt op je zorgverzekering? Neem eens een jaartje geen tandartsverzekering. Heb jij al jaren een tandartsverzekering? Waarom eigenlijk? Omdat je bang bent voor de hoge kosten? Oké ik ga je voorrekenen waarom je meestal beter je eigen tandartskosten kan betalen.

Rekenvoorbeeld gedeeltelijke vergoeding

Wanneer ik uitga van een goedkope tandartsverzekering, dan kost deze mij voor 2014 aan extra premie 180,- euro per jaar. Ofwel een premie van 15,- euro per maand. Voor dat geld krijg ik dan een verzekering die 75% van de door mij gemaakte tandartskosten vergoed tot een maximum van € 250,- .
Omdat van elke rekening die ik indien bij mijn verzekeraar, maar 75% vergoed wordt, betekent dat dus dat ik volgend jaar minimaal € 240,- aan tandartskosten moet hebben om in ieder geval mijn premie van € 180 terug te verdienen. Maar mocht het echt gebeuren dat ik 240 euro aan tandartskosten heb, dan ben ik niet alleen 180 euro aan premie kwijt, maar ook nog een eigen bijdrage van 60 euro. Alle bedragen die de verzekeraar niet heeft vergoed van de door mij in gediende rekeningen.
Met andere woorden, ik betaal de verzekeraar 240 euro in maandelijkse termijnen. Zo krijg ik maximaal 250 euro vergoed aan tandartskosten. Samen met het deel van de rekening dat ik dan nog zelf moet betalen is het goedkoper om mijn eigen tandartskosten te betalen.

Rekenvoorbeeld volledige dekking

tandartsverzekeringNu zul je misschien denken, dan kan ik dus beter een uitgebreide tandartsverzekering nemen. Stel ik neem een duurdere verzekering die 100% van de gemaakte kosten tot een maximum van 1000,- euro vergoedt. Deze verzekering kost mij dan 500,- euro per jaar aan premies. Van elke rekening wordt alles vergoedt, maar dan tot een bedrag van 1000,- euro. Deze verzekering wordt voor mij alleen winstgevend wanneer ik komend jaar aan tandartskosten tussen de 501,- en 1000,- euro aan kosten maak. Mijn voordeel loopt dan op van 1,- euro tot 500,- euro over komend jaar.

Wanneer wel een tandartsverzekering

Als je zeker weet dat je het komende jaar heel veel kosten gaat krijgen aan je gebit, kan het de moeite lonen om deze hoge kosten te verzekeren. Het mooiste is het natuurlijk als je al weet dat er iets aan je gebit moet gebeuren en als je weet dat dit ongeveer 1000,- euro gaat kosten.Voor de meesten onder ons geldt dat we gelukkig niet elk jaar voor 1000,- euro aan kosten hebben. In dat geval zal het dus  over het algemeen niet de moeite lonen om je tanden te verzekeren.

Wees kritisch

Mijn tip voor volgend jaar, kijk een kritisch naar het pakket dat je verzekerd hebt. Misschien heb je nog rekeningen liggen van de afgelopen jaren. Kijk ze eens na en bepaal of het voor jou de moeite loont om je tandartskosten te verzekeren. Waren jouw kosten de afgelopen jaren lager dan de premies die je dit jaar aan premies moet betalen voor een verzekering? Zet deze premies dan eens een jaar apart op een rekening en kijk aan het eind van het jaar wat je overhoudt. Het bijzondere aan een tandartsverzekering is dat deze over het algemeen niet, of nauwelijks, meer uitkeert dan je aan premies hebt betaald. Meer lezen over de aanvullende zorgverzekering? Lees dan “Aanvullende zorgverzekering nodig of niet?“.

Succes

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 1.788 times, 1 visits today)