Life event

Ik kom regelmatig bij mensen die door een life-event rond moeten komen van een (veel) lager inkomen. Je kunt daarbij denken aan een scheiding, werkeloosheid, ziekte en/of arbeidsongeschiktheid, of een baan waarin je minder bent gaan verdienen.
Veel van die mensen weten dat ze minder te besteden hebben dan ze gewend waren. Toch passen ze hun uitgaven niet aan op het nieuwe lagere inkomen. Soms kom ik bij mensen die nog steeds lid zijn van de golfclub die ze eigenlijk niet meer kunnen betalen, omdat ze het nou eenmaal zo een ontzettend leuke sport vinden. Maar je kunt ook denken aan mensen die nog steeds elke week uit eten gaan, terwijl ze zich al die uitjes eigenlijk niet meer kunnen permitteren. En wat denk je van ouders die hun kinderen niks willen ontzeggen en ze dus niet van de (te) dure sport afhalen.

Lager inkomen

Ik vraag altijd waarom ze nog steeds leven alsof ze hun oude inkomen hebben? Ze verwachten meestal dat ze binnen afzienbare tijd wel iets kunnen veranderen aan dit lagere inkomen. De werkelijkheid is vaak anders.
De werkeloosheid duurt langer dan iemand verwachtte. In de tussentijd hebben ze hun buffer gebruikt, om hun oude leefwijze nog even vol te kunnen houden. Geen mens kan niet in de toekomst kijken. Leef daarom naar wat je verdient en niet naar wat je in de toekomst denkt te gaan verdienen.

Maak een plan

Wordt je geconfronteerd met een life-event, die leidt tot een lager inkomen, maak dan een plan. Kijk wat je voortaan te besteden hebt. Je kunt dan weloverwogen de keuze maken om abonnementen en lidmaatschappen voorlopig door te laten lopen. Om voorlopig geen veranderingen in je leefstijl door te voeren. Bepaal dan ook vooraf hoe groot de minimale buffer is die je aan spaargeld wilt overhouden.
Vaak is dat realistischer dan je voor te nemen dat je het eerst 6 maanden aan gaat kijken. Uit ervaring weet ik dat buffers altijd sneller opraken dan je vooraf denkt. Waar je eerst onvoorziene kosten nog uit je salaris kon voldoen, moet je daar nu elke keer je buffer voor aanspreken. Onvoorziene kosten zijn er vaker dan je denkt!

Lees ook het artikel Grip op je financiën.

Wat als je een andere baan krijgt en je voortaan je salaris per vier weken krijgt uitgekeerd? Lees “Ik krijg mijn salaris per 4 weken. Help!“.

(Visited 246 times, 1 visits today)