Salaris per maand

De meeste mensen krijgen hun salaris eens per maand uitbetaald. Dat is prettig en overzichtelijk. Je weet dan altijd dat je salaris rond de 24e van een maand wordt gestort. Veel automatische afschrijvingen van je vaste lasten vinden om die reden rond het einde van de maand plaats. Er staat dan altijd genoeg geld op je rekening om al je vaste lasten te kunnen voldoen.

Salaris per vier weken

Er is echter ook een grote groep mensen die hun salaris per vier weken krijgen, of per week (bijvoorbeeld als je voor een uitzendbureau werkt). In dat geval verspringt de datum waarop je je salaris krijgt elke keer een paar dagen. Stel dat je in januari je salaris op de 20e hebt gekregen. Dan krijg je je salaris van februari op de 17e. In maart op de 16e (in geval van een schrikkeljaar :-)). April krijg je je salaris op de 13e. In mei op de 11e. En in juni op de 8e van de maand. In juli valt de uitbetaling op de 6e. Vervolgens krijg je in augustus je salaris op de 3e uitbetaald.

En dan gaat het mis

In tegenstelling tot bij een maandsalaris heb je dan geen vast moment waarop je salaris binnenkomt. In het bovengenoemde geval zie ik dan vaak dat het vanaf juni of juli misloopt. De hypotheek of de huur worden vaak aan het eind van de maand afgeschreven. Als dan het saldo aan het eind van de maand niet meer voldoende is om de huur of hypotheek te kunnen betalen, ontstaan de problemen. Voor sommige andere vaste lasten staat er dan nog wel genoeg op de rekening, maar de hypotheek is natuurlijk een veel hoger bedrag.
Mensen met een inkomen per 4 weken hebben het voordeel dat ze in plaats van 12 keer, 13 keer hun salaris krijgen gestort. Als ze hun salaris per maand zouden krijgen zou het maandbedrag 1/12 hoger uitvallen. Deze mensen zouden moeten zorgen dat ze voldoende buffer hebben. Daaruit kunnen ze de betalingen die ‘op het verkeerde’ moment vallen voldoen.

Buffer

Door maandelijks voldoende te sparen, kun je zorgen dat je een buffer hebt voor die maanden waarin je salaris een paar dagen na afschrijving van alle vaste lasten wordt gestort. Wanneer je deze buffer eenmaal hebt opgebouwd, kun je dit geld gebruiken om gedurende een paar dagen de vaste lasten voor te schieten, totdat je salaris is gestort.
Wat ik echter vaak tegen kom, is dat mensen hun hele salaris in drie of vier weken opmaken. Sommigen staan aan het eind van de maand zelfs serieus rood op hun rekening. Als je niet tijdig ingrijpt, kom je op deze manier in een vicieuze cirkel van schulden terecht.

Inzicht

Juist als je je salaris per vier weken krijgt uitbetaald is het belangrijk dat je goed zicht hebt op je inkomsten en uitgaven. Zorg dat je voldoende spaart. Dat betekent dat je bij het opbouwen van je buffer misschien even door de zure appel heen moet bijten. Leef een aantal maanden zo zuinig mogelijk. Spaar zo mogelijk minimaal 10% van je netto inkomen.
Voor je het weet is je buffer groot genoeg. Je kunt er dan voor kiezen om minder te gaan sparen, of om op dezelfde voet door te sparen om je buffer te vergroten. Je zult merken wat een rust het je geeft als je weet dat je voldoende spaargeld op je rekening hebt staan. Ook merk je dan dat je ergens in het jaar een keer salaris ontvangt, waaruit je die maand geen huur of andere vaste lasten hoeft te betalen. Je ontvangt dan in een maand twee keer salaris met een tussenpoos van 28 dagen. Die maand kun je dan zien als een 13e maand, ook al valt hij dan niet aan het eind van het jaar ;-)

Lees ook “Wat als je inkomen plotseling veel lager wordt“.

(Visited 7.886 times, 1 visits today)