Samen aangifte doen

De termijn waarbinnen je aangifte moet doen is sinds een paar jaar opgerekt naar 1 mei. Als je echter voor 1 april aangifte doet, weet je zeker dat je voor 1 juli bericht krijgt van de Belastingdienst over het te betalen of het terug te ontvangen bedrag aan inkomstenbelasting.
Belasting betalen moeten we (bijna) allemaal. Maar we betalen natuurlijk liever niet teveel. Het motto bij velen van ons is, hoe minder hoe beter. Niet iedereen die recht heeft op teruggaaf van inkomstenbelasting, ontvangt ook bericht van de Belastingdienst dat hij of zij aangifte moet doen. Vul dus altijd (zo mogelijk samen met je fiscale partner) een aangifte in en kijk of je/jullie recht hebben op teruggaaf. Lees ook het artikel “Aangifte inkomstenbelasting doe ik dit jaar zelf” voor tips.
Misschien is het inkomen van je partner zo laag dat niet alle heffingskortingen benut kunnen worden. Door samen aangifte te doen, kun je soms de misgelopen heffingskorting toch nog verrekend krijgen met het inkomen van je partner.

Betaal niet teveel

aanslaggrensHoe je voorkomt dat je teveel inkomstenbelasting betaald? Door de inkomsten en aftrekposten goed te verdelen tussen jou en je partner en gebruik te maken van de aanslaggrens. De inkomstenbelasting kent een zogenaamde aanslaggrens. Deze aanslaggrens ligt rond de 45 euro. Zolang het bedrag aan te betalen inkomstenbelasting niet hoger is dan 45 euro, krijgt deze partner geen aanslag. Door slim de aftrekposten te verdelen, kun je ervoor zorgen dat een van de partners maximaal 45 euro hoeft te betalen. Voor dit bedrag zal dan geen aanslag worden opgelegd.

Geen aanslaggrens

Het voorgaande geldt echter niet wanneer je over afgelopen jaar een voorlopige aanslag hebt gekregen waarbij je geld moest betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor zzp-ers. In dat geval geldt er geen aanslagdrempel en wordt er ook voor bedragen onder de 45 euro een aanslag opgelegd.
Neem dus even de tijd om inkomsten en aftrekposten te verdelen. Het aftrekken van alle aftrekposten bij de meestverdienende partner levert niet altijd het laagst te betalen bedrag op. Check wat er gebeurt als je een van de partners zo toebedeeld dat deze maar 45 euro hoeft te betalen, wetende dat deze niet zal worden ingevorderd.

Aangifteplicht

Aangifte doen mag altijd, ook als je geen bericht hebt gekregen van de Belastingdienst. Leidt het doen van een vrijwillige aangifte niet tot een vordering maar tot een betaling, dan stuur je je ingevulde aangifte natuurlijk niet in.  Heb je wel bericht gehad van de Belastingdienst, dan moet je altijd op tijd aangifte doen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Haal je de deadline van 1 mei niet, vraag dan even uitstel aan. Dat kan heel simpel door een telefoontje naar de Belastingtelefoon.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 2.875 times, 1 visits today)