ZZp-ers die slecht zijn in het organizen van hun administratie

Maak jij je schuldig aan administratieve fouten? Ben jij een Zzp-er die heel goed is in zijn vak, maar heel slecht zijn in het organiseren van je eigen administratie. Die denkt te weten dat je voldoende omzet haalt, maar het niet zeker weet. Je denkt te weten dat je geen openstaande facturen hebt, maar helemaal zeker weet je het niet. Je denkt dat je in administratief opzicht aan alle verplichtingen voldoet, maar helemaal zeker weet je het niet.

Onrust vanwege de chaos

Meestal leidt dit tot grote onrust. Je geld vliegt eruit, maar je weet niet helemaal waaraan het opgaat. Het bijhouden van betaalde en openstaande facturen, je weet dat je het zou moeten doen, maar je komt er nou eenmaal nooit toe. En het zelfde geldt voor al die andere administratieve beslommeringen waar je als zzp-er mee te maken hebt. Te vaak kom ik zzp-ers tegen die maar wat aanrommelen. Dit geld dan zowel voor hun bankrekening als voor hun administratie. Sommige van deze zzp-ers danken hun chaos aan het feit dat ze opeens heel hard gegroeid zijn. Bij anderen is chaos ontstaan doordat er van het begin af aan geen goede fundering is gelegd.

10 Meest gemaakte administratieve fouten.

1. Het niet scheiden van je je zakelijke inkomsten en uitgaven van je privé inkomsten en uitgaven. Neem een aparte (zakelijke) rekening, en ja dat kost inderdaad extra geld, maar biedt zoveel meer overzicht. Doe geen privé-betalingen van je zakelijke rekening en andersom.
Administratieve fouten zzp-ers
2. Leven van wat je die maand aan betaalde facturen op je rekening gestort hebt gekregen. Probeer in plaats daarvan om jezelf maandelijks een vast salaris uit te keren en maak dit over naar een privé-rekening. Leef zuinig en probeer van minder rond te komen dan je maandelijks verdiend. Er komt een moment waarop je de omzetbelasting en de inkomstenbelasting moet betalen.

3. Heel veel geld op je zakelijke betaalrekening laten staan. Het vertroebelt je beeld. Zet eventuele overschotten op je zakelijke spaarrekening op een aparte zakelijke spaarrekening of beleg een deel in een beleggingsfonds. Zorg dat je een buffer hebt voor mindere tijden of doe aan het eind van het jaar een extra storting voor je pensioen.

4. Geen idee hebben welke facturen er nog openstaan. Ja ze bestaan echt! Controleer elke maand welke betalingen je binnen hebt gekregen en berg de facturen pas na ontvangst van de betaling op in een map. Niet betaalde facturen kun je op dat moment meteen aanmanen.

5. Alle betalingen via acceptgiro’s voldoen. Als je een hekel hebt aan administratieve zaken, laat dan zoveel mogelijk betalingen via automatische incasso verlopen. Controleer wel maandelijks de afgeschreven bedragen.

6. Niet weten wat de wettelijke bewaartermijnen zijn. Nu kom ik mensen tegen die soms hun administratie van 15 jaar geleden nog hebben staan, omdat ze niet weten wat ze weg mogen gooien.

7. Facturen betalen waarvan je niet weet waarvoor ze zijn. Bel het betreffende bedrijf op en vraag waar de betreffende factuur voor is. Soms gaan er maanden overheen tussen een aankoop en het moment van factureren. Betaal niet als je niet weet waarvoor en voorkom zo dat je ‘nepfacturen’ betaald.

8. Niet bijhouden hoeveel kilometers je zakelijk maakt. Noteer altijd beginstand en eindstand van de kilometerteller en naar welke postcode je gereisd hebt. Zorg dat je het noteert als je vanwege een omleiding extra kilometers hebt gemaakt.

9. Houdt heel precies bij hoeveel uren je aan je onderneming besteed. Wil je in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek, dan zul je heel precies je uren moeten bijhouden. Alleen opschrijven dat je gedurende 8 uur gewerkt hebt op een dag, is daarbij niet voldoende. Uit je agenda of andere bewijsstukken moet blijken wat je in die acht uur op de betreffende dag hebt gedaan. Onthoud dat ook in het belastingrecht geldt dat ‘wie stelt bewijst’. Als jij een goede administratie bijhoudt is het aan de Belastingdienst om te bewijzen dat de door jou geadministreerde kilometers of uren niet gemaakt zijn.

10. Elke keer weer te laat aangifte (omzetbelasting) doen. Doe tijdig aangifte en voorkom dat je regelmatig (hoge) boetes krijgt. Vooral de boetes voor te late aangifte omzetbelasting lopen snel op.

11. Niet verzekerd zijn bij ziekte en/of arbeidsongeschiktheid, omdat een verzekering zo ontzettend duur is. Kijk eens naar een broodfonds bij jou in de buurt, heel betaalbaar en wel zo prettig als je wat overkomt. Lees ook hoe blij ik was dat ik ik ‘verzekerd’ was bij een broodfonds toen ik ontdekte dat ik borstkanker had.

Welke fouten maak jij?

Herken je een van de hierboven genoemde administratieve fouten, probeer deze dan zo snel mogelijk te herstellen. Als administratie niet je ding is, blijf dan niet door rommelen. Ga op zoek naar een goede boekhouder of belastingadviseur. Wil je geholpen worden bij het creëren van een overzichtelijke administratie, huur dan een organizer in. Blijf niet te lang doormodderen in je eentje. Zeker niet als je een goed lopend bedrijf hebt. Dan heb je daar helemaal geen tijd voor.
Herken je meer dan drie of meer van de bovenstaande administratieve fouten ga dan op zoek naar een goede budgetcoach en breng zo snel mogelijk orde op zaken.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 8.186 times, 1 visits today)