De blauwe envelop

Veel mensen vrezen het moment dat er een blauwe envelop op de deurmat valt. Sommigen levert dit net zoveel stress op als een bezoekje aan de tandarts. Waarschijnlijk heb jij de blauwe envelop ook al in de bus gehad. Daarin zit het formulier waar op staat dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen. Tegenwoordig krijgen veel mensen alleen ook een bericht in de berichtenbox van de overheid. In dit bericht staat dan dat je voor een bepaalde datum aangifte inkomstenbelasting moet doen.

Wel of geen aangifte

Niet iedereen in Nederland hoeft aangifte inkomstenbelasting te doen. Al denken mensen vaak dat ze dit verplicht zijn. Alleen als je bericht krijgt van de Belastingdienst dat je aangifte moet doen voor 1 april, ben je dit ook wettelijk verplicht. In alle andere gevallen mag je wel aangifte doen. Krijg je niks terug, dan kun je er dan voor kiezen om je aangifte niet in te sturen.
Als je alleen in loondienst bent en al jaren voor hetzelfde bedrijf werkt en je geen eigen huis hebt, is de ingehouden loonheffing net zo hoog als de inkomstenbelasting die je zou moeten betalen.  In dat geval levert aangifte doen je niks op. Het is wel belangrijk om dit altijd even te checken.

Mannetje

Veel mensen hebben voor hun aangifte ‘een mannetje’. Vaak is dit iemand die het leuk vind om met het invullen van aangiftes voor anderen een leuk extraatje te verdienen. Zo’n ‘mannetje’ doet de aangifte inkomstenbelasting gemiddeld voor € 75,-. Sommige mensen laten hun aangifte invullen door een “echt kantoor”. Daarmee gaat de prijs van je aangifte vaak omhoog van € 75,- naar € 150,- of meer. Laatst kwam ik bij een klant in loondienst, met niet meer dan een eigen woning en bijbehorende hypotheekkosten een rekening tegen van € 180,- . En het geheel zag er dan ook heel erg gelikt uit in een keurige omslag. Alleen weet ik zeker dat het invullen van zijn aangifte inkomstenbelasting nog geen tien minuten heeft geduurd. Ach ja, het kantoorpand van dat bedrijf moet tenslotte ook betaald worden. :-)

aangifte inkomstenbelastingConsumentenbond

Nu las ik vorige maand in de Consumentengids dat wanneer mensen zelf hun aangifte invullen zij over het algemeen minder fouten maken dan wanneer een mannetje dat doet. Jij weet immers dat er afgelopen jaar veel ziektekosten zijn geweest die je misschien wel in je aangifte mee kunt nemen, maar je mannetje weet dat alleen als hij ernaar vraagt. Hij is sterk afhankelijk van de informatie die jij aanlevert. In datzelfde onderzoek bleek dat medewerkers van een belastingkantoor meer doorvragen, maar niet altijd de goede vragen stellen.

Zelf doen

Dus waarom zou je het dit jaar niet eens zelf proberen. Het invullen van de digitale aangifte is echt zo moeilijk nog niet. Het is wel belangrijk dat je er de tijd voor neemt en dat je alle benodigde stukken bij elkaar hebt. Belangrijkste is dat je de al door de Belastingdienst ingevulde aangifte om te beginnen goed controleert op fouten.

Wat heb je allemaal nodig om je aangifte inkomstenbelasting goed te kunnen invullen?
• Eventuele voorlopige aanslagen inkomstenbelasting. Deze heb je toen je ze kreeg goed gecontroleerd. Lees hier het hoe en waarom.

• Als u loon, een uitkering of pensioen hebt, alle jaaropgaven over.

• Bij een eigen woning, de WOZ-beschikking van de gemeente met als peildatum 1 januari van het jaar ervoor.

• Het jaaroverzicht van je hypotheek.

• Notarisafschrift wanneer je vorig jaar een eigen woning hebt gekocht.

• Een overzicht (meestal bankafschriften) van uw overige inkomsten, bijvoorbeeld alimentatie

• Overzicht van je reiskosten, als je met openbaar vervoer reist en in het bezit bent van een openbaar-vervoer-verklaring.

• Als je lijfrentepremie hebt betaald, de verklaring van je verzekeraar/bank met de pensioenaangroei over vorig jaar (de zogenaamde factor A).

• Overzicht van betaalde premies voor een vrijwillige ANW of WAO verzekering.

• Daarnaast heb je alle afschriften nodig van spaarrekeningen en beleggingsrekeningen per 1 januari van dit jaar.

• Betalingsbewijzen van alimentatie voor ex-echtgeno(o)t(e), kinderalimentatie is niet aftrekbaar

• Betalingsbewijzen van zorgkosten voor zover deze niet voor vergoeding van de zorgverzekering in aanmerking komen.

• Gebruik jij of een ander gezinslid een dieet zorg dan dat je een dieetverklaring krijgt van een arts. Alleen wanneer jouw dieet in de Dieetlijst voorkomt van de Belastingdienst, zijn de kosten van je dieet voor een vast bedrag aftrekbaar.

• Als je studiekosten hebt gemaakt, de facturen van de opleiding.

• Als je veel giften hebt gedaan (voor meer dan de drempel) maak dan aan de hand van je bankafschriften een lijst met alle giften. Voor giften geldt dat giften alleen boven een bepaald bedrag aftrekbaar zijn en dan ook nog eens tot een bepaald maximum. (Gelukkig rekent het aangifteprogramma dit voor je uit!)

Neem de tijd

Het is belangrijk dat je er goed voor gaat zitten en er ruim de tijd voor neemt. Kies een moment waarop je niet wordt gestoord. Het is vooral een kwestie van durven doen. Als ik mensen help met hun aangifte inkomstenbelasting, blijken ze het eigenlijk best zelf te kunnen. Heb je een fiscale partner, verdeel de inkomsten en aftrekposten dan zo gunstig mogelijk. Zie ook “Aangifte en aanslaggrens, verdeel en heers”.

Middeling

Als je altijd zelf je aangifte invult, weet dan dat er ook zoiets bestaat als middeling. Dit is vooral belangrijk als je sterk wisselende inkomens hebt over 3 opeenvolgende jaren. Lees hier alles over in het artikel “Middeling wat is dat eigenlijk?“.

Toch uitbesteden?

Let op, mocht je in het afgelopen jaar gedurende langere tijd twee woningen hebben gehad, besteed je aangifte dan uit aan iemand met kennis van zaken (en dus niet aan een ‘mannetje’). Hetzelfde geldt als je een eigen bedrijf hebt waarvoor je niet zelf je administratie doet. In deze gevallen gelden zulke specifieke regelingen dat je dan vaak geld kunt besparen door iemand anders je aangifte in te laten vullen. Feit blijft dat je als belastingplichtige altijd zelf verantwoordelijk blijft voor de ingevulde aangifte inkomstenbelasting.

Succes met invullen :-)

(Visited 5.198 times, 1 visits today)