Spaargeld

Regelmatig duiken ze op op internet, lijstjes met hoeveel een gemiddeld gezin zou moeten hebben aan spaargeld. Hoeveel spaargeld een gezin heeft, is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Er is echter een site van het NIBUD, waar je makkelijk kunt uit rekenen hoeveel jouw gezin aan spaargeld zou moeten hebben om financieel een redelijk onbezorgde toekomst te hebben. Daarbij houd ik dan geen rekening met eventuele werkloosheid of ziekte. Op de site van het NIBUD kun je heel precies uitrekenen hoeveel financiële buffer je nodig hebt.

Hoe spaar jij?

Als ik mensen help bij het ordenen van hun financiële administratie, vraag ik ook altijd hoeveel ze sparen. Sommigen sparen een vast bedrag, maar nog meer mensen sparen alleen als ze geld over hebben en laat dat dan niet zo vaak het geval zijn. Maar er is ook een grote groep met gezinnen waarin helemaal niet structureel gespaard wordt. Soms alleen het vakantiegeld dat eens per jaar wordt uitgekeerd of de jaarlijkse belastingteruggave.

sparenSponsoren

Op mijn vraag welke bedrijven zij dan allemaal sponsoren kijken de meeste me met een vage en niet begrijpende blik aan. Sponsoren? Wij sponsoren helemaal geen bedrijven. Nee niet bewust nee, maar meestal wel onbewust.
Kijk eens hoeveel abonnementen jij hebt lopen, waar je maandelijks een betaling aan verricht, maar waar je eigenlijk geen gebruik van maakt. Je kunt daarbij denken aan een abonnement voor een krant of tijdschrift dat je nooit leest, of voor een sportvereniging waar je niet of nauwelijks komt om te sporten.

Inventariseer

Wanneer ik met klanten een inventarisatie maak van abonnementen die ze niet gebruiken, maar wel maandelijks of jaarlijks betalen, komen we vaak tot de ontdekking dat dat er meer zijn dan ze in eerste instantie dachten. Denk bijvoorbeeld ook aan lidmaatschappen van loterijen. Sommige mensen kunnen niet sparen, maar doen wel maandelijks voor veel geld mee aan allerlei loterijen. Bij elkaar opgeteld toch vaak een heel bedrag. De kans dat je rijk wordt van zo’n loterij is natuurlijk zo ontzettend klein, dat je beter zelf voor een spaarpotje kunt gaan sparen.

Opzeggen

Besef je dat als je een paar van deze sponsoringen stopzet, er meestal genoeg overblijft om nu eindelijk eens maandelijks een vast bedrag te kunnen sparen. En zo spaar je dan toch ongemerkt een leuk kapitaal bij elkaar. Je kunt bijvoorbeeld ook op zoek gaan naar een sportschool waar je ook kunt trainen voor een fractie van het bedrag van je huidige dure sportschool.
Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor mensen die niet kunnen sparen, maar ook voor iedereen die al wel genoeg geld heeft om maandelijks te kunnen sparen. Stop een klein beetje tijd en moeite in je administratie en kijk eens wat het je oplevert. Wil je meer lezen over hoe je werkt aan financieel gezonde gewoontes, klik dan hier.

Ben jij van mening dat je er niet genoeg inkomen is om te sparen? Lees dan het artikel Smoezen om niet te sparen en kijk of er echt niet genoeg inkomen is om te kunnen sparen.

(Visited 247 times, 1 visits today)