Zoals je nu misschien wel weet, vind ik dat iedereen zou moeten sparen. Iedereen zou een buffer moeten hebben om onvoorziene kosten op te kunnen vangen. Toch kom ik bij heel veel mensen over de vloer, die niet of nauwelijks sparen. De redenen hiervoor zijn heel verschillend, maar hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte smoezen, waarom mensen niet sparen.

1. Ik verdien te weinig.

Onzin natuurlijk, iedereen die meer dan een inkomen op bijstandsniveau heeft, kan sparen. Mensen zouden minimaal 10% van hun netto inkomen moeten sparen. Als je denkt dat je te weinig verdient, is de kans groot dat je in plaats daarvan teveel uitgeeft. Er zijn zelfs mensen met een bijstandsuitkering die het wel lukt om een klein bedrag per maand te sparen!

2. Ik houd aan het eind van de maand nooit geld over.

Hiervoor geldt hetzelfde als onder 1. Sparen doe je aan het begin van de maand en vervolgens pas je je uitgaven aan het bedrag dat je te besteden hebt.

3. Ik wil af en toe wel iets leuks kunnen doen.

Tuurlijk, wie wil niet af en toe uit de band kunnen springen en iets leuks doen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je elke maand uit eten moet of vier keer per jaar op vakantie, als dat betekent dat je daardoor niet kunt sparen. Het leven bestaat uit het maken van keuzes.

4. Ik spaar automatisch, maar boek het aan het eind van de maand vaak terug.

Wanneer je een goede begroting hebt gemaakt van je inkomsten, vaste lasten en variabele lasten, dan weet je ook wat een reeel bedrag is om maandelijks te sparen. Als je elke maand geld terug moet boeken kan dat betekenen dat je of teveel spaargeld opzij zet, of je uitgaven te hoog zijn. Kijk eens of je je vaste lasten met bijvoorbeeld 50 euro per maand kunt verlagen. Misschien door goedkopere abonnementen af te sluiten, of door niet gebruikte abonnementen op te zeggen.

5. Ik heb in de vorige maanden hoge eenmalige kosten gehad, waardoor ik nu rood sta en niet kan sparen.

Soms zie ik bij mensen die betalingsachterstanden hebben enorm hoge uitgaven voor bijvoorbeeld een bruiloft, of een nieuwe auto. Je kan pas iets kopen als je er ook voor hebt gespaard. Als het je nu al niet lukt om te sparen, hoe ga je dan zorgen dat je niet steeds meer rood gaat staan bij de bank! Of nog erger, hoe ga je zorgen dat je elke maand het geld van je lening netjes kunt voldoen? Misschien had je de aankoop van een nieuwe auto beter even kunnen uitstellen tot je genoeg spaargeld opzij hebt kunnen zetten.

6. Ik kan niet meer sparen sinds we een huis hebben gekocht.

De aankoop van een eigen huis brengt de nodige kosten met zich mee, maar dat geldt voor iedere verhuizing. Het huren van een woning is vaak niet goedkoper. In tegenstelling tot iemand die zijn woning huurt, staat jouw hypotheekrente vaak voor een langere tijd vast en bovendien krijg je van de Belastingdienst een deel van de betaalde hypotheekrente terug. Zorg daarom dat je de voorlopige teruggaaf maandelijks vooraf krijgt uitbetaald en probeer in ieder geval dit bedrag opzij te zetten.

7. Ik kon altijd sparen maar bleek opeens een enorme belastingschuld bij de Belastingdienst te hebben.

Allereerst ontstaan belastingschulden nooit zomaar, dus of je hebt in het verleden een te hoge voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting gehad, of je hebt ten onrechte een (te hoge) toeslag gehad. Als je in loondienst bent, komt het bijna nooit voor dat je belasting moet betalen. Als ondernemer is dit anders, maar daar houd je dan als het goed is ook rekening mee. Mocht je toch een schuld hebben opgebouwd, vraag dan of je deze in termijnen terug mag betalen. De enige uitzondering hierop geldt voor de omzetbelasting. Deze moet altijd binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je aangifte omzetbelasting hebt gedaan, worden voldaan. Als je nou helemaal niks begrijpt van belastingen en toeslagen, roep dan de hulp in van iemand die er wel verstand van heeft. Zo voorkom je dat je straks enorme belastingschulden blijkt te hebben.

smoezen om niet te sparenMoraal van dit verhaal

Iedereen die in Nederland meer verdient dan het minimum inkomen, kan sparen. Het is alleen wel een kwestie van de juiste keuzes maken bij de besteding van je geld. Wordt een hamsteraar en zorg dat je altijd nog ergens een potje met geld hebt voor onvoorziene omstandigheden. En ben jij iemand die gelooft dat het later vanzelf allemaal goed komt, lees dan hier verder ;-)

 

(Visited 333 times, 1 visits today)