Financiële gezondheid

vuurwerk Financiële gezondheid willen we dat niet allemaal? Zo aan het eind van het jaar en aan het begin van het nieuwe jaar maken we allemaal graag lijstjes met dingen die we anders gaan doen. Meer sporten, minder snoepen, stoppen met roken, je kent het wel. Maar wat moet je nou doen om niet in de financiële problemen te komen? Hieronder volgt een top tien van goede voornemens.

10 Goede Voornemens

1. Haal elke dag je brievenbus leeg, of in ieder geval eens per week. Een deel van de klanten waar ik kom is zo bang voor wat er in de brievenbus zit, dat ze de post niet meer uit de bus halen.

2. Open al je post meteen nadat je deze uit de brievenbus hebt gehaald.
Het lijkt zo logisch, maar je wilt niet weten hoe vaak ik stapels met dichte post op stoelen of in laatjes tegen kom.

3. Stop alle te betalen rekeningen bij elkaar in een bakje en betaal deze eens per maand wanneer je salaris op je rekening is gestort. Je hoeft er dan de rest van de maand niet aan te denken.

4. Zorg dat je eventuele aanmaningen tijdig betaalt, nog voordat er kosten en andere verhogingen bovenop komen. Kijk uit met boetes voor te hard rijden bijvoorbeeld, voor je het weet zijn deze verdubbeld!

5. Als je een rekeningen niet direct kan betalen, neem dan contact op met de schuldeiser en probeer een betalingsregeling af te spreken. Daarmee voorkom je dat het te betalen bedrag alsmaar hoger wordt. Lees ook “Betalingsregeling maken doe je zo“.

6. Zet elke maand minimaal 5% van je netto inkomen apart op een spaarrekening. Spaar dit bedrag altijd aan het begin van de maand, aan het eind van de maand is het waarschijnlijk al op. Voor veel mensen lijkt dit veel, maar eigenlijk zou je maandelijks 10% van je netto inkomen moeten sparen voor onvoorziene zaken.

7. Als je een rekening krijgt die volgens jou ten onrechte is of te hoog is, neem dan altijd contact op met degene die jou de factuur gestuurd heeft. Neem niet aan dat het vanzelf wel goed komt, ook bedrijven maken fouten.

8. Als je brieven krijgt van de Belastingdienst waar je niets van snapt, moet je ze altijd opbellen. Vraag om uitleg en blijf net zo lang om uitleg vragen tot je snapt waarom je iets terug moet betalen of niet meer uitbetaald krijgt. De mensen van de Belastingtelefoon zitten aan de telefoon om jou te helpen.

9. Als er rondom je financiën vragen of onduidelijkheden zijn, bespreek dit dan met een eventuele partner.

10. Komen jij en je partner er samen niet uit, schakel dan de hulp in van een deskundige. Doe dit zodra je in de problemen komt. Wacht niet te lang, hoe eerder hoe beter.
Heb jij een sportschool abonnement, maar kom je nooit in de sportschool? Lees dan het artikel “Sponsoren of sparen“.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2017, All rights reserved.

(Visited 265 times, 1 visits today)