Overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? Dat is een verzekering die het risico van overlijden verzekerd. Bij overlijden voor een bepaalde datum keert de verzekering een kapitaal uit. Dit kapitaal kun je gebruiken om de lasten te kunnen blijven betalen als je partner wegvalt. Meestal sluit je de overlijdensrisicoverzekering af in combinatie met een hypotheek. Indien de verzekering dan verpand is aan de hypotheekverstrekker, wordt de uitkering van de hypotheek gebruikt om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.

Gelijkblijvend of dalend

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Je kunt namelijk een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering hebben. Deze keert gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag uit als de verzekerde overlijdt. Er kan ook sprake zijn van een dalende overlijdensrisicoverzekering. In dat geval keert de verzekering in de loop van de tijd steeds minder uit bij een eventueel overlijden.

Een of twee levens

Verder kun je nog kiezen voor een verzekering op één leven, of een verzekering of twéé levens. Afhankelijk van welk risico je af wilt dekken. Stel jij en je partner willen beiden het risico van overlijden verzekeren. Twee verzekeringen op één leven zijn niet automatisch duurder dan een verzekering op twee levens. Wat de voordelen zijn van twee losse verzekeringen, wordt heel goed uitgelegd in dit artikel.

Koppelverkoop overlijdensrisicoverzekering

overlijdenIn het verleden werd je vaak verplicht om wanneer je een hypotheek sloot bij een bepaalde hypotheekverstrekker, ook bij diezelfde verstrekker een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Deze koppelverkoop is bij wet verboden, maar veel mensen zijn/waren hier niet van op de hoogte. Je mag voor je overlijdensrisicoverzekering dus gewoon gaan shoppen om te kijken waar je je tegen de beste voorwaarden kan verzekeren.

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering?

In de afgelopen jaren is de premie voor overlijdensrisicoverzekeringen behoorlijk gedaald. Daardoor is de kans groot dat je voor dezelfde verzekering nu een lagere premie zou betalen.
Het loont in veel gevallen de moeite om eens te onderzoeken of de premie voor jouw huidige overlijdensrisicoverzekering niet te hoog is. Dit hangt natuurlijk ook af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie die je betaalt. Maar misschien heb je in de afgelopen jaren al wel een deel van je hypotheek afgelost. Dan kun je daardoor voor een lagere uitkering bij overlijden kiezen.
Het kan ook zijn dat je omstandigheden nu zo gewijzigd zijn dat je kunt kiezen voor een dalende risicoverzekering in plaats van een gelijkblijvende. Vergelijken van risicoverzekeringen kun je bijvoorbeeld doen op de site van Independer. Je kunt hiervoor natuurlijk ook terecht bij je tussenpersoon.

Lees ook “Praat jij wel eens met je partner over de dood?

Ga je verhuizen of verbouwen, kijk dan eens of je niet extra kunt lenen kosten te besparen.

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 243 times, 1 visits today)