Hypotheek

Dat banken steeds moeilijker doen over het verstrekken van hypotheken, weten we al een tijdje. Tegenwoordig kun je met hetzelfde inkomen al een stuk minder lenen dan een paar jaar geleden nog mogelijk was. Daarnaast moet de huizenkoper van vandaag ook al een deel van de bijkomende kosten uit eigen zak betalen. Goede zaak dat mensen tegen zichzelf in bescherming worden genomen om niet boven hun stand “te lenen”. Maar onder sommige voorwaarden kan er wél een hogere hypotheek afgesloten worden. Voor een verbouwing waarmee je woning energiezuiniger wordt, bijvoorbeeld. Wie weet scheelt dat uiteindelijk een flinke duit op je energierekening.

Energielabel

Met de ingang van dit jaar werd het energielabel verplicht gesteld op de huizenmarkt. De verkoper moet, uiterlijk bij het tekenen van het koopcontract, aantonen hoe het met de energiezuinigheid van de woning gesteld is. Even slikken als je erachter komt dat jouw droomhuis een energieslurper is en je torenhoge energierekeningen te wachten staan. Anderzijds heb je met zulke informatie als koper een mooie troef in handen om nog wat van de prijs af te onderhandelen. En vergeet niet dat het energielabel niet alleen vertelt hoe het nu is met de energiezuinigheid gesteld is, maar ook of er ruimte is voor verbetering. En zo kan een huis kopen met een waardeloze energieprestatie toch best een goede deal zijn!

zonnepaneelMaximale hypotheek

Hoe zit het precies? De wet schrijft voor dat je als huizenkoper in 2015 103% kunt lenen van het bedrag dat de woning waard is. Op voorwaarde dat je genoeg verdient, natuurlijk. Die 3% die bovenop de 100% van de woningwaarde komt, heb je nodig om de overdrachtsbelasting en de rekeningen van de hypotheekadviseur en de notaris van te betalen. Wil jij jouw nieuwe stulpje voorzien van betere isolatie, zonnepanelen of een gloednieuwe HR-ketel? Dan is het mogelijk om nog 3% extra te lenen voor zo’n energiebesparende verbouwing. Uiteindelijk wordt je hypotheekbedrag dan 106% van de woningwaarde.
Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je daarin een energiebesparende verbouwing meefinancieren. Maar er zijn nog andere opties om een lening af te sluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening, de Regionale duurzaamheidslening en GreenLoans.

Vraag om een berekening

Reken je niet meteen rijk: een lening is en blijft een lening en die kost geld. Je hebt een hogere hypotheekschuld. Je moet niet alleen meer geld terugbetalen, maar betaalt ook een hoger bedrag aan hypotheekrente. Daar staat wel ene verlaging van je maandelijkse energielasten tegenover. Ga er dus even goed voor zitten als je overweegt een energiebesparende verbouwing te doen. Vraag jezelf in ieder geval af voor hoelang je van plan bent hier te blijven wonen. Bereken dan hoeveel jij maandelijks kunt besparen, voor de jaren die jij hier woont. Of je vijf jaar of de rest van je leven hier wilt blijven wonen maakt nogal veel uit. Vraag je hypotheekadviseur naar de twee scenario’s voor jouw maandlasten. Een bij een hypotheek van 103% en een bij een hypotheek van 106% van de woningwaarde. En stel jezelf tenslotte ook de vraag of je een verbouwing wel ziet zitten. Misschien neem je liever je intrek in een woning waar je niks meer aan hoeft te doen.

Gebaseerd op het artikel: Huis energiezuiniger maken: meer lenen voor verbouwing van Eye Open

Momenteel is de hypotheekrente historisch laag. Wil je weten of het de moeite loont om je hypotheek over te sluiten? Lees dan het artikel “Oversluiten of niet?“.

Lees ook “Is jouw Overlijdensrisicoverzekering te duur?“.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 258 times, 1 visits today)