.

Bang voor de dood

Van de week kwam mijn zoon van net 8 beneden, omdat hij niet kon slapen. In eerste instantie dacht ik dat dat was vanwege de cadeautjes onder de kerstboom. Na na wat doorvragen kwam eruit dat hij bang is voor de dood. Hij wil niet dood, niet nu, maar ook niet later als hij oud is.

Gesprek over de dood

Na een goed gesprek met zijn vader over hoe het zou zijn als je dood bent, ging hij met een gerust gesteld gemoed weer slapen. Daarna hadden wij als ouders nog een goed gesprek over de dood en waar zijn angst vandaan zou komen. Misschien hebben wij het in onze westerse samenleving wel te weinig over de dood. In Nederland kennen we weinig vaste rituelen rond de dood. Begrafenissen worden veelal toch gezien als iets waar je je kind niet onnodig mee belast en dus ook niet mee naartoe neemt. En dat terwijl de dood zo ontzettend bij het leven hoort. We krijgen er tenslotte allemaal mee te maken. De dood van een partner is zo ingrijpend dat hij als ‘life changing moment’ wordt gezien. Wil je weten wat de andere 7 life changing moments zijn, lees dan hier verder.

Wat als je partner overlijdt

de doodRegelmatig kom ik bij klanten, die het tijdens het leven van hun partner niet of nauwelijks over de dood van één van beiden hebben gehad. Soms zijn mensen bang dat ze de dood daarmee over zich afroepen. Wanneer een partner plotseling is overleden, wordt de achterblijvende partner overvallen door alle beslissingen die hij of zij moet nemen. De partner moet niet alleen beslissingen nemen rondom de uitvaart. Laat ik mijn partner begraven of cremeren? Soms weet een partner ook gewoon niet waar te beginnen bij het zoeken naar bijvoorbeeld een begrafenispolis.

Belangrijke papieren

Stel dat je partner plotseling komt te overlijden. Het laatste waar je je dan op dat moment zorgen over wilt maken, is het bij elkaar moeten zoeken van allerbelangrijke papieren. Dit kun je voorkomen door niet een van beide partners altijd de administratie te laten doen, maar door dit samen of om beurten te doen.

Nog belangrijker is het, om het regelmatig te hebben over de vraag ‘wat als jij komt te overlijden?’ Kan ik dan in dit huis blijven wonen, of moet ik rekening houden met een verhuizing? Kunnen onze kinderen dan nog de hobby’s blijven uitoefenen die ze nu doen, of is daar geen geld meer voor? Ook een belangrijke vraag als je kinderen hebt, is bijvoorbeeld of je parttime kunt gaan/blijven werken als je partner wegvalt, als je dat zou willen.

Rode map

Om het een partner of eventuele kinderen in het geval van overlijden zo makkelijk mogelijk te maken, stel ik altijd voor om een rode map in gebruik te nemen. In de rode map stop je alle papieren die van belang zijn in geval van een overlijden.

Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld:
• Polissen van eventuele begrafenisverzekeringen.
• Polissen van risicoverzekeringen (levensverzekeringen) die uitkeren in geval van overlijden, al dan niet gekoppeld aan de hypotheek.
• Pensioenverzekeringen.
• Papieren van een kluis, of laat in de map in ieder geval weten dat er een kluis is en waar de sleutel ligt.
• Als je een testament hebt laten maken, dan kun je in de rode map aangeven dat er een testament is opgemaakt en bij welke notaris dit is gebeurd.
• Polissen van pensioenverzekeringen.
• Maar ook wensen ten aanzien van je eigen uitvaart kun je hierin kwijt.
Belangrijk is dat je aan je partner en/of kinderen laat weten dat alle belangrijke stukken in ‘de rode map’ zitten. Vertel ze waar je deze rode map bewaart. Dan neem je je nabestaanden een hoop zorgen uit handen.

Uitvaartverzekering

Ik ben al te vaak tegen gekomen dat in het geval van plotseling overlijden, een partner amper weet of er een begrafenisverzekering is. Laat staan voor welk bedrag de partner verzekerd is. Het is dan heel erg lastig om op zo’n moment waarop zo intens verdrietig bent, beslissingen te moeten nemen over de kosten van de uitvaart van je geliefde.

Snel inzicht

Door alle belangrijke stukken bij elkaar in een map te stoppen, kan de partner ook snel inzicht krijgen in zijn of haar financiële situatie nu de partner is overleden. Niets is zo vervelend als niet weten of er nog uitkeringen volgen na het overlijden.
Door vooraf inzicht te krijgen in je financiële situatie, kun je zo nodig altijd nog besluiten om bijvoorbeeld een extra risicoverzekering op het leven van een of beide partners af te sluiten. Daarmee kun je wellicht voorkomen dat de achterblijvende partner gedwongen moet verhuizen.

Dus begin vandaag nog met praten over de dood, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Wil je het je nabestaanden helemaal makkelijk maken. zorg dan dat er ook een nabestaandendossier is. Over het hoe en wat lees je in “Heb jij al een nabestaandendossier voor je overlijden”.

Succes

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 727 times, 1 visits today)