De dood

We praten er niet graag over in Nederland, de dood. Dat maakt ook dat er vaak weinig geregeld is voor wanneer we komen te overlijden. Alleen wanneer men door ziekte het einde voelt naderen, bedenken we hoe we alles na onze dood invulling zouden willen geven. Om het je nabestaanden makkelijker te maken kun je gebruik maken van een nabestaandendossier.

Nabestaandendossier

Een nabestaandendossier is een document dat je tegenwoordig bij (bijna) iedere uitvaartonderneming kunt aanvragen. Het is een boekje waarin je alle details rondom je begrafenis of crematie kunt vastleggen. Hoe en waar dit alles moet gebeuren, maar ook wie er een kaart moeten krijgen en welke muziek er gedraaid moet worden. Je kunt vaak ook aangeven of er een testament is en zo ja bij welke notaris deze is opgemaakt. Maar ook kleiner details kun je erin vastleggen, bijvoorbeeld in welke auto je wilt worden vervoerd en hoe je urn of grafsteen eruit moet komen te zien. En jij heb jij al een nabestaandendossier?

Wat te doen bij overlijden

De klant die onlangs overleed, had wel een nabestaandendossier. Het lag de laatste weken op haar eetkamertafel en er stond precies in wie er na haar overlijden gebeld moesten worden en hoe ze allerlei zaken rondom haar overlijden geregeld wilde hebben. Mijn klant had geen kinderen en haar partner was een paar jaar geleden plotseling overleden.

Stukje bij beetje

Toen ze vier jaar gelden te horen kreeg dat haar borstkanker terug was, is ze na de eerste schok begonnen met het vullen van haar nabestaandendossier. De arts dacht dat ze nog ongeveer anderhalf jaar had en dus was er wel redelijk wat tijdsdruk. Af en toe als ik bij haar was, liet ze me de map zien. Stukje bij beetje vulde ze haar nabestaandendossier.

Helemaal alleen

overlijdenVorige week was de begrafenis. Er was een kleine samenkomst bij de uitvaartondernemer van haar keuze. Het aantal aanwezigen was beperkt tot twee schoonzussen en de zoon van een van de schoonzussen, een andere hulpverlener en ikzelf. Op een gegeven moment kwam de uitvaartondernemer vertellen dat de overledene naar de begraafplaats zou worden gebracht en of wij mevrouw uitgeleide wilden doen. Toen pas bleek dat wij niet mee zouden gaan naar de begraafplaats. De ene schoonzus was behoorlijk in shock, maar de andere gaf aan dat het overeenkomstig de wens van de overledene was. Zo had ze het opgeschreven in haar nabestaandendossier.

De wil dan de overledene

Zelf had ik er een heel dubbel gevoel bij. Ik vond het zo triest om te zien hoe haar kist geheel volgens haar wens in de lichte rouwauto het terrein afreed. Slechts gevolgd door één auto met twee dragers. Het zag er zo eenzaam uit op die koude mistige ochtend.
De volgende dag viel de rouwkaart op de mat met daarop de tekst “De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden”. Wat mij troostte was de gedachte dat het was gegaan zoals zij wilde. Rust in rede lieve W.

Wil je meer tips om het je nabestaanden zo makkelijk mogelijk te maken, lees dan ook artikel Praat met je partner over de dood. Als je er alleen voor komt te staan, komt er opeens veel op je af wat geregeld moet worden. Wil je weten wat, lees dan ‘En toen was je opeens alleen’.

(Visited 770 times, 1 visits today)