Vraag niet om een voorschot
Medewerkers met schulden
Onlangs verscheen er een mooi artikel waarin stond dat het NIBUD onderzoek heeft gedaan naar medewerkers met schulden. Bijna twee op de drie werkgevers krijgt te maken met medewerkers die schulden hebben. De oorzaken van die schulden zijn heel divers, denk aan scheidingen, overlijden van een partner, of bijvoorbeeld een ziek familielid.
Risico’s
De meeste werkgevers zijn zich bewust van de risico’s die een werknemer met schulden met zich meebrengt. Werknemers met schulden hebben vaak veel stress, waardoor ze slecht slapen en daardoor zijn ze minder goed in staat om hun werk goed uit te voeren. Daarnaast is er een groot risico op ziekmelding van de werknemer met schulden.
Schaamte
De meeste mensen schamen zich voor hun schulden. Het is niet bepaald een onderwerp waar je op een verjaardag ‘gezellig’ over praat. Vaak durven mensen met schulden, uit angst voor ontslag, niet bij de werkgever aan te kloppen voor hulp. Stel je voor dat ze ontslagen worden, of dat hun contract niet wordt verlengd? Dan wordt het probleem alleen maar groter.
Voorschot
Als werknemers al durven praten met hun baas over hun schulden, vragen ze meestal niet om hulp. Vaak vragen ze om een voorschot, om hun meest urgente schulden te kunnen voldoen. Nu kun je ze dat voorschot als werkgever natuurlijk geven, maar meestal lost dit hun problemen niet op. En wat doe je dan als na een paar maanden de werknemer weer om een voorschot vraagt?
Ik ben van mening dat bijna geen enkele werknemer geholpen is met een voorschot. Waar rook is, is immers vuur. Door het geven van een voorschot, help je de medewerker niet bij het oplossen van zijn problemen, maar plak je een pleister op een stinkende wond.
Bied hulp
Een werknemer heeft er meer aan als hij met behulp van een budgetcoach of andere financieel deskundige zijn financieel ongezonde situatie kan ombuigen naar een financieel gezonde situatie. Natuurlijk kost het inhuren van een budgetcoach geld, maar weet je wat een gemiddelde werknemer met schulden zijn werkgever kost? Maar liefst 13.00 euro per jaar! Daarmee verdient een budgetcoach zich snel weer terug. Zie ook het artikel Schulden? Vraag je baas om hulp.
Wil je reageren op dit artikel? Graag!
Wil je dit artikel, of een deel van dit artikel gebruiken, dan mag dat als je een link opneemt naar dit artikel.