Het T-biljet. Om uit te kunnen leggen wat het is en hoe het werkt, moet ik om te beginnen eerst uitleggen hoe het Nederlandse belastingsysteem werkt.

Loonheffing en heffingskortingen

Als je in Nederland in dienst bent bij een werkgever, is deze werkgever verplicht om loonheffing (loonbelasting en premieheffing volksverzekeringen) in te houden op het inkomen dat je verdient. Deze loonheffing wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Gelukkig hoef je niet vanaf de eerste euro die je verdient alle belasting daarover af te dragen. In Nederland kennen we zogenaamde heffingskortingen. Dat betekent dat je belasting tot aan een bepaald bedrag niet hoeft af te dragen, de zogenaamde korting.
Wanneer je het hele jaar, fulltime in dienst bent bij één werkgever, lukt het de werkgever meestal om genoeg heffingskorting te verrekenen met het inkomen dat je verdient. Je hebt dan aan het einde van de rit precies genoeg belasting betaald.

Wanneer een T-biljet invullen?

Op het moment dat dat niet het geval is, kan het zijn dat je eigenlijk teveel belasting hebt afgedragen over je inkomen. Je kunt hierbij denken aan:
1. Jongeren die vakantiewerk hebben gedaan.
2. Studenten met een bijbaan.
3. Studenten die in een jaar meerdere bijbaantjes hebben gehad.
4. Mensen die wel fulltime werken, maar niet het hele jaar.
Voor al deze jongeren (en volwassen) kan het de moeite lonen om een T-biljet in te vullen. Met dit teruggave biljet krijg je teveel betaalde loonheffing terug.
Het T-biljet vind je op de site van de Belastingdienst. Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor een teruggaaf, vul dan gewoon het formulier in en kijk of je recht hebt op een teruggave. Je kunt altijd nog beslissen om de ingevulde aangifte niet te versturen :-).

Uit onderzoek is gebleken dat met name studenten heel veel loonheffing ten onrechte niet terugvragen bij de Belastingdienst. En dan gaat het vaak om honderden euro’s!

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, kun je geen T-biljet invullen. Je moet dan gewoon het biljet invullen dat online voor je klaarstaat om eventueel teveel betaalde loonheffing terug te krijgen. Zie ook “Teruggave belasting, doe aangifte inkomstenbelasting“.

(Visited 16.451 times, 3 visits today)