Koop niet op afbetaling

Zoals je misschien wel weet, ben ik een groot tegenstander van lenen en kopen op afbetaling of leasen. Mijn credo is dan ook eerst sparen en dan kopen. Ga geen lening aan voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of televisie, maar zorg dat je genoeg spaart om er te zijner tijd een te kunnen kopen. Zie ook het artikel “Leasen een contract voor langere tijd”

Rekening in termijnen betalen

In sommige gevallen kun je een rekening echter beter in termijnen betalen. Ik heb het dan over hoge rekeningen die je eens per jaar krijgt voor bijvoorbeeld de gemeentebelasting of waterschapsbelasting. Op de achterkant van deze aanslagen staat vaak dat je ze ook in een aantal termijnen mag voldoen.

Geen extra kosten betaling in termijnen

termijnenMeestal gaat het dan om tien termijnen, een enkele keer om minder. Aan het betalen in termijnen zijn geen extra kosten verbonden. Bovendien zorgt de gemeente of het waterschap vaak voor automatische incasso van de termijnen en heb je er zelf dus geen extra werk aan. In die gevallen is het slim om de betreffende rekening in termijnen te betalen.

Onnodige roodstand

Wat ik vaak zie gebeuren is dat klanten een dergelijke hoge rekening in een keer betalen, want dan is het maar betaald. Het nadeel is dan dat er in een maand opeens een paar honderd euro wordt afgeschreven. Veel van mijn klanten hebben geen spaargeld en dus niet de financiële ruimte voor zo’n grote uitgave. Het gevolg is dan dat er andere rekeningen die maand blijven liggen die niet betaald kunnen worden. Na verloop van een paar maanden is dat dan wel recht getrokken, maar soms leidt dit tot onnodige roodstand op de betaalrekening.

Waarom in termijnen?

Als je niet genoeg spaargeld hebt om de rekening ineens te kunnen betalen, raad ik altijd aan om de rekening in termijnen te betalen. Iedere maand    € 90 is vaak wel in te passen in de vaste lasten, maar eenmalig € 500 euro past vaak niet. Om rare pieken in je uitgaven te voorkomen, raad ik dan ook altijd voor om grote bedragen in termijnen te betalen. Zeker wanneer daar, zoals bij de gemeentebelasting, geen extra kosten bijkomen.
Zelfs wanneer je wel spaargeld hebt kan het verstandiger zijn om de rekening niet in een keer uit je spaargeld te betalen. Je kunt dan eventuele financiële tegenvallers opvangen met je spaargeld, maar wanneer je dit net allemaal aan de gemeentebelasting hebt uitgegeven heb je die ruimte niet. De gemeente betaalt het niet terug als jij het later toch hard nodig hebt voor de reparatie van je auto.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 2.520 times, 1 visits today)