Schulden

Pascal was een jongen van eenvoudige afkomst. Op jonge leeftijd was hij op straat beland. Als gevolg van het niet hebben van een vast inkomen of vaste verblijfplaats was hij al op jonge leeftijd in de schulden gekomen.
Toen ik bij Pascal aan huis kwam was hij net vader geworden van een heel lief klein jongetje. Hij vertelde mij dat hij op termijn graag zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen, maar eerst moest hij uit de schulden zien te komen. Gelukkig had hij via zijn huidige werkgever een traject aangeboden gekregen voor schuldhulpverlening.

Harde werker

In eerste instantie dacht hij dat hij voor ongeveer € 10.000 aan schulden had. Een hoge schuld, maar niet onoverkomelijk. Hij had een baan en werkte veertig uur per week om zijn schulden af te betalen. Zijn vriendin betaalde de vaste lasten en de boodschappen om te zorgen dat hij zo snel mogelijk zijn schulden zou kunnen aflossen.

Puzzelen

Het was een hoop geregel om alle schulden boven water te krijgen. Officieel woonden Pascal en zijn vriendin niet samen. Hij had een postbus aan de andere kant van het land, waardoor het lastig was om alle deurwaarders en schuldeisers in kaart te brengen. Na veel inspanning en heel veel telefoontjes, hadden we uiteindelijk een complete lijst met schuldeisers en konden we aan de slag met het regelen van zijn schulden. De werkelijke schuld was ongeveer twee keer zo hoog als hij in eerste instantie dacht. Maar doordat zijn vaste lasten heel laag waren, zou hij ook deze schuld nog binnen drie jaar kunnen aflossen.

Haalbare betalingsregelingen

Zelf had Pascal in het verleden al meerdere keren geprobeerd om regelingen te treffen. Elke keer voelde hij zich onder druk gezet om zoveel mogelijk te betalen. Hierdoor strandden deze regelingen elke keer na een paar maanden.
Het koste mij dan ook veel moeite om een aantal schuldeisers ervan te overtuigen dat hij zich deze keer aan de regelingen ging houden. Twee maanden ging het inderdaad goed en lukte het hem om aan al zijn verplichtingen te voldoen.

Huurschuld

Tot ik op een zekere dag een telefoontje van Pascal kreeg dat hij via zijn werkgever te horen had gekregen dat er loonbeslag was gelegd op zijn salaris. Na het opvragen van de stukken bleek het om een loonbeslag te gaan van huur van een oude woning die niet was voldaan. De huurschuld van deze woning was ontstaan nadat mijn Pascal en zijn ex uit elkaar waren gegaan. Zijn ex was in de woning blijven wonen en Pascal had een ander onderkomen gezocht. Naar nu bleek was zijn ex enkele maanden nadat zij uit elkaar waren gegaan, gestopt met het betalen van de huur. Aangezien Pascal de huur nooit had opgezegd bij de verhuurder, was hij nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor de huurschuld die was ontstaan.

Net op het moment dat we zijn inkomsten en uitgaven stabiel hadden en goede betalingsregelingen hadden getroffen met alle bij hem bekende schuldeisers, viel het loonbeslag op de mat bij zijn werkgever. Door dit loonbeslag verdween een groot deel van zijn salaris maandelijks naar slechts één (nieuwe) schuldeisers. Het gevolg was dat er te weinig inkomen over bleef om alle overige betalingsregelingen na te komen.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Mocht je besluiten dat de relatie ten einde is en blijft je ex achter in de woning waar jullie eerst samenwoonden, vergeet dan niet om je huurcontact met de verhuurder formeel op te zeggen! Alleen daarmee voorkom je hoofdelijke aansprakelijkheid voor huurschulden die je ex maakt.

Meer lezen over ongewenste juridische gevolgen? Lees ook “Gezag over je kind, is niet hetzelfde als erkennen“.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 193 times, 1 visits today)