Bankrekeningen

Weet jij zo uit je hoofd hoeveel bankrekeningen je hebt? En nog belangrijker weet je waarom je zoveel bankrekeningen hebt? Weet je hoeveel van die bankrekeningen je echt gebruikt? En weet je hoeveel je er minimaal zou moeten hebben? Heb je daar nog nooit over nagedacht? Dan is dit artikel je op je lijf geschreven.

Teveel?

bankrekeningenIk kom ze vaak tegen, mensen met heel veel bankrekeningen. Vaak zijn het er teveel. Je hebt er teveel als er tussen al je rekeningen een paar zitten die je niet of nauwelijks gebruikt. Zo zijn er mensen die er wel zeven hebben maar er daarvan maar twee gebruiken. Een waarop hun salaris wordt gestort en een waarop ze sparen. Ik vraag me dan altijd af waarom je die andere vijf rekeningen nog hebt. De redenen die mensen opgeven zijn zeer verschillend:

1. Dat is nou eenmaal zo gegroeid. Sommige van die rekeningen had ik al en toen ik ging samenwonen/trouwen zijn er een paar gezamenlijke bijgenomen.
2. Dat leek me gewoon handig, zodat ik mijn inkomsten over meerdere rekeningen kan verdelen en op die manier ook mijn uitgaven. Ze blijken het in de praktijk alleen niet te doen.
3. Zo kan ik op elke rekening voor een ander doel sparen, zodat het lekker overzichtelijk wordt.

Minimaal 3 bankrekeningen

Laat ik om te beginnen maar eens heel duidelijk zijn. Ik denk dat iedereen minimaal drie bankrekeningen zou moeten hebben.
1. Een bankrekening, waarop maandelijks je inkomen gestort wordt en eventuele andere vaste inkomsten. Denk aan toeslagen en bijvoorbeeld alimentatie. Van deze rekening betaal je alle vaste lasten. Je kunt daarbij denken aan je huur of hypotheek, maar ook aan gemeentebelastingen, gas, water en stroom en bijvoorbeeld abonnementen.
2. Een bankrekening voor je variabele lasten. Door maandelijks een vast bedrag over te schrijven naar deze rekening, houdt je zicht op wat je uitgeeft en voorkom je dat op enig moment de huur of hypotheek niet kunnen worden afgeschreven. Van deze rekening doe je je boodschappen, je betaalt er je benzine voor de auto van en je betaalt de boodschappen van de markt ervan.
3. Een spaarrekening, waar je maandelijks een bedrag op stort, hoe weinig ook. Het mooist is als je elke maand automatisch spaart en dan het liefst op het moment dat je salaris wordt gestort. Als regel zeg ik altijd tegen mijn klanten dat je moet proberen om maandelijks 10 procent van je inkomen te sparen.

Of meer?

In de basis zou iedereen ten minste deze drie rekeningen moeten hebben. Mocht je nu niet een gezamenlijke en/of-rekening hebben dan betekent dit automatisch dat je er nog een extra rekening bij zult hebben waarop je salaris wordt gestort, los van het salaris van je partner. Zelf vind ik het prettig dat de kinderbijslag op een aparte rekening gestort wordt, zodat het niet op gaat aan andere dingen dan waarvoor ik het wil gebruiken. Zie ook kinderbijslag-wat-doe-jij-er-eigenlijk-mee
Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om hun spaargeld verder uit te splitsen over verschillende doelen. Een spaarrekening voor een nieuwe/andere auto, een voor als de kinderen gaan studeren en een voor de reis die ze graag willen maken wanneer ze 25 jaar getrouwd zijn. Met zo’n systeem is natuurlijk niks mis, wanneer je je daar bij het uitgeven van je spaargeld ook aan houdt. Stel nou dat niet de auto het eerst aan vervanging toe is, maar de badkamer in huis. Als je op dat moment alle spaarrekeningen op een hoop gooit om de verbouwing te kunnen betalen, dan kun je volgens mij net zo goed voor één spaarrekening kiezen.

Kosten

Natuurlijk kosten bankrekeningen tegenwoordig geld. Maar ik vind het gemak van het altijd hebben van inzicht in mijn uitgaven zo groot, dat ik daar graag een paar euro per maand extra voor betaal. Dan drink ik wel een kop koffie minder op het terras.

Wil je meer lezen over hoe je las partners eerlijk je geld verdeelt, klik dan hier.

Ik ben wel benieuwd hoeveel (spaar-)rekeningen jij/jullie hebben. Laat je het me weten?

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 6.130 times, 1 visits today)