Voorwaarden huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moet je aan een heleboel voorwaarden voldoen. Tot 2020 kende de huurtoeslag een huurtoets een vermogenstoets en een inkomenstoets. De huurtoets en de vermogenstoets zijn blijven bestaan. Wel is er het een en ander veranderd aan de inkomenstoets.

Maximale huur

Voor de huurtoets geldt voor 2020 dat de rekenhuur niet boven de 737,14 mag uitkomen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Vermogenstoets

Ook geldt er een vermogenstoets. Wanneer je vermogen in 2020 hoger is dan € 30.846, of wanneer je een toeslagpartner hebt en samen meer dan € 61.692 aan vermogen, kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag. Een euro teveel vermogen op 1 januari zorgt ervoor dat je voor dat jaar niet in aanmerking komt voor deze toeslag.

Inkomenstoets

Daarnaast gold er tot 2020 ook nog een inkomenstoets. Voor deze inkomenstoets gold hetzelfde als voor de vermogenstoets. Wanneer je inkomen € 1,- boven de inkomenstoets zat, had je geen recht (meer) op huurtoeslag. De harde grens van de huurtoeslag was wel afhankelijk van je leeftijd en of je alleenstaand was of getrouwd. Zo mocht je als werkende alleenstaande in 2019 niet meer verdienen van € 22.700 en als werkende met een toeslagpartner, samen met je partner niet meer verdienen dan € 30.825

Financiële problemen

huurtoeslagDeze inkomenstoets leidde tot allerlei financiële problemen. Wanneer iemand in enig jaar op basis van zijn inkomen aan het begin van het jaar recht had op huurtoeslag, maar in de loop van het jaar meer ging verdienen waardoor hij of zij boven de inkomensgrens uitkwam, verviel het recht. Dit betekende dat je alle al ontvangen huurtoeslag over dat jaar terug moest betalen.
Een situatie waar je niet altijd van tevoren al op kon anticiperen. Soms wist je wel dat je een loonsverhoging zou krijgen, maar niet hoe hoog deze zou zijn. Of je veranderde in de loop van een jaar van baan en ging daardoor meer verdienen. Wanneer je dan de wijziging van je inkomen doorgaf aan de Belastingdienst Toeslagen kon dit betekenen dat je alle over dat jaar al ontvangen huurtoeslag terug moest betalen.

Er was een grote groep mensen die er door een hoger inkomen per saldo financieel op achteruit gingen. Tien euro meer salaris kon zorgen dat je maandelijkse huurtoeslag van meerdere tientjes per maand kwam te vervallen.

Reparatie inkomenstoets

Met ingang van 2020 is deze omissie in de huurtoeslag eindelijk rechtgezet. Wanneer je inkomen stijgt, ontvang je via een glijdende schaal steeds minder toeslag. De harde grens die maakte dat je soms over een heel jaar huurtoeslag terug moest betalen is daarmee verdwenen.

Maak een proefberekening

Naar schatting komen hierdoor ruim 100.000 mensen meer in aanmerking voor huurtoeslag, die in de eerdere regeling buiten de boot vielen. Alle reden om nu meteen even te checken of jij nu misschien wel recht hebt op huurtoeslag. Dit kun je heel makkelijk doen door op de website van de Belastingdienst een proefberekening uit te voeren. Graag hoor ik van je of jij bij de gelukkigen behoort :-). Lukt het je niet om te checken of je recht hebt op toeslagen en wil je mijn hulp? Neem dan contact met me op via de mail of telefonisch. Wil je meer lezen over toeslagen lees dan ook het artikel “Toeslagen en vermogen een slechte combinatie”.

(Visited 478 times, 1 visits today)