Weet jouw partner alles over jouw uitgaven?
Je kent het misschien, je bent zelf een liefhebber van mooie schoenen en eigenlijk heb je er thuis al meer dan genoeg. Maar dan loop je in de stad en kom je het ultieme laarsje tegen. Eentje die op geen van je andere laarsjes lijkt en die perfect past bij die nieuwe outfit. Je kunt de verleiding niet weerstaan en stapt de winkel binnen om ze even te passen. Voor je het weet stap je naar buiten met een tas met daarin je nieuwe aanwinst. De nieuwe laarsjes verstop je in je kast, omdat je weet dat je partner erover begint te zeuren wanneer je ze thuis laat zien. Je hebt immers al zoveel schoenen.
Zolang het financieel geen problemen zijn, is er weinig reden om je zorgen te maken wanneer je niet altijd helemaal eerlijk bent tegen je partner.
Coaching beide partners
Steeds vaker kom ik bij klanten over de vloer waar er wel sprake is van een serieus probleem. Over het algemeen kom ik meestal maar een keer bij mijn klanten aan huis. Dit is anders wanneer ik een medewerker van een bedrijf coach. Deze coaching is meestal voor langere tijd. We hebben het dan over 3, 6 of 9 maanden. Vaak wordt mijn hulp ingeroepen nadat er sprake is van loonbeslag. Zie ook het artikel Schulden-vraag-je-baas-om-hulp. In deze trajecten vind ik het altijd belangrijk dat ik zowel de man als de vrouw coach. Zeker in die gevallen waarbij er sprake is van een gezamenlijke rekening.
Het heeft tenslotte weinig zin om afspraken te maken omtrent het uitgavenpatroon als een van beide partners niet bij het maken van deze afspraken aanwezig is. Ik plan een eerste afspraak dan ook altijd met man en vrouw samen.
Partner kon helaas niet
Soms krijg ik dan op de eerste afspraak te horen dat de partner er helaas niet bij kan zijn, maar dat de werknemer de afspraak niet wilde verzetten omdat de nood ten aanzien van de schulden hoog is. Pas wanneer ik er na de eerste afspraak op sta dat ik het traject alleen verder wil vervolgen als de volgende keer de partner er ook bij is, komt de aap uit de mouw. De niet aanwezige partner weet van niks, of denkt dat de schulden minder hoog zijn. Dat kan ik een situatie waarin de partner zich in het geheel niet met de financiën bezig houdt of wanneer er sprake is van strikt gescheiden rekeningen.
Bescherming door je mond te houden
In veel gevallen heb ik te maken met mannen, die hun partner niet hebben laten weten dat er loonbeslag is gelegd op hun salaris.
Als verklaring geven deze mannen vaak dat ze hun vrouw willen beschermen. Mannen vinden nog sterker dan vrouwen dat zij hun partner en hun gezin moeten beschermen/onderhouden. Veel van deze mannen vinden het lastig om toe te geven dat ze er financieel een zooitje van gemaakt hebben.
Vaak leidt dit bij deze mannen tot een hoge mate van stress. De hele dag en nacht zijn ze in hun hoofd bezig met de oplopende schulden. Hoe zorg je dat je deze allemaal afbetaalt voordat je partner er achter komt. En wat als er opeens een deurwaarder op de stoep staat terwijl je niet thuis bent? Ze bezorgen zichzelf onnodig veel stress en slapeloze nachten.
Met de billen bloot
Daar is maar een oplossing voor. Ga te biecht bij je partner. Ik heb ik bij al mijn cliënten nog nooit meegemaakt dat een partner (meestal de vrouw) de wetenschap dat ze hele hoge schulden bleken te hebben niet kon hendelen.
Wat ik wel altijd merk is de opluchting die het brengt als iemand er niet meer alleen voorstaat. Financiën zijn immers een zaak van jullie beiden. Samen de schouders eronder zorgt vaak zelfs voor een betere band tussen partners en een verandering in het financiële bewustzijn van de vrouw.