Jaarlijkse huurstijging

Zoals je weet ben ik een groot voorstander van het kopen van woningen. Ik denk dat iedereen in wiens vermogen het ligt, zo jong mogelijk een eigen huis zou moeten kopen. De voordelen daarvan zijn immers groot. De hypotheekrente van een woning staat over het algemeen meerdere jaren vast. Dit in tegenstelling tot de huur van een huurwoning. De huren stijgen jaarlijks en dus weet je zeker dat je over tien jaar meer huur betaalt dan toen je voor het eerst in je huurwoning kwam wonen.

Aankoop appartement

hypotheek appartementOnlangs was ik op bezoek bij een ouder stel. Zij hadden relatief laat hun eerste woning gekocht. Er was dus geen overwaarde van eerdere woningen. Twee jaar voor hun pensioen waren ze verhuisd naar een appartement waar ze hun oude dag hoopten door te brengen. Dat kon ook, want ik het appartementencomplex waren verschillende voorzieningen voor ouderen. Ze konden er gebruik maken van de maaltijdservice, maar ook verpleeghulp en andere hulp behoorden tot de mogelijkheden. Ze hadden de aankoop van het appartement in zijn geheel gefinancierd met een hypotheek.

Geldproblemen

Het stel had deze hypotheek zonder problemen gekregen, waarbij destijds uiteraard rekening was gehouden met het feit dat ze op korte termijn met pensioen zouden gaan. Nu ze sinds een jaar of twee ook echt met pensioen waren, bleek echter toch dat het stel niet rond kon komen. Aan mij werd de vraag gesteld om te kijken of ze verkeerd met hun geld omgingen, of dat ze elke maand serieus geld tekort kwamen. Het eerste jaar na hun pensioen bleek dat al snel dat ze maandelijks niet meer uitkwamen. Dat hebben ze toen ondervangen door maandelijks wat van hun spaargeld aan te spreken. Daarnaast had de man noodgedwongen een bijbaantje, maar de inkomsten daarvan waren erg onzeker. Nu het inkomen de laatste maanden was tegen gevallen en er geen spaargeld meer was, had het stel hun zoon om financiële hulp gevraagd.

Servicekosten

Bij het in kaart brengen van hun inkomsten en vooral hun uitgaven, bleek dat het stel inderdaad niet genoeg inkomen had om alle lasten te kunnen voldoen. Ondanks het feit dat ze een relatief lage hypotheek hadden van ongeveer een ton, kwamen ze toch in de problemen. Het grootste probleem waren in hun geval de maandelijkse servicekosten. Door alle mogelijkheden die het appartementencomplex bood, waren de servicekosten van € 450 per maand het struikelblok. Samen met de hypotheek waren ze € 800 per maand aan hun woonlasten kwijt.

Geen huurtoeslag

Dit was een beetje meer dan toen ze nog in een huurwoning woonden, maar de grootste bottleneck was het feit dat de servicekosten op geen enkele manier aftrekbaar waren. De hypotheek was relatief laag, en daarmee ook de voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst die ze ontvingen voor de hypotheekrente. In hun huurwoning hadden ze nog recht op huurtoeslag, waardoor hun netto woonlast aanzienlijk lager uitviel dan hun hypotheek en servicekosten na de verhuizing.

Toch weer verhuizen…

Voor dit stel zat er uiteindelijk niets anders op dan de woning te koop te zetten, voordat de financiële problemen hen boven het hoofd zouden groeien. Kijk bij de aankoop van een appartement niet alleen naar de hoogte van je hypotheek. Maak een begroting waarin je alle woonlasten op een rijtje zet. De hypotheekverstrekker kijkt alleen of je de hypotheek kunt betalen in relatie tot je inkomen. De hypotheker houdt geen rekening met alle andere bijkomende kosten.
Het is te hopen voor dit stel dat ze hun woning met een kleine winst kunnen verkopen. Genoeg om de verhuiskosten te kunnen dekken nu er geen spaargeld meer is.

Verder lezen over hypotheken, kijk dan naar waarom-jij-misschien-wel-teveel-hypotheekrente-betaald

(Visited 142 times, 1 visits today)