Boodschappen

Het was op een donderdag een paar weken geleden. Ik was op weg naar een klant en liep nog even snel de supermarkt in voor een broodje en een salade voor de lunch. Terwijl ik peinzend de salades stond te bestuderen, ving ik achter mijn rug flarden op van een gesprek tussen drie dames. Het ging ongeveer van ‘Oh deze zijn ook lekker’. ‘Wat kosten die dan?’ Waarop nummer drie antwoordde: ‘Oh dat valt ruim binnen het budget, die kun je dus kopen?’

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Waarom deden deze dames samen boodschappen en lieten zij elkaar goedkeuren wat ze wilden kopen? Bij de broodafdeling kon ik mij niet langer inhouden en sprak ze aan.

Samen boodschappen doen

Ze vertelden me dat ze sinds een aantal maanden samen boodschappen deden. Voor een van de dames was het bittere noodzaak om te gaan bezuinigen en de andere twee dames deden met haar mee om haar te steunen.
Ze vertelden me dat de kosten voor hun wekelijkse boodschappen drastisch waren gedaald. Een van de dames was van 200 euro per maand naar 100 euro per maand gegaan.

Grip op je uitgaven

Ik vertelde ze dat ik als organizer en budgetcoach werk. En dat ik het echt een top idee vond om op deze manier je uitgaven voor boodschappen te beperken en in de hand te houden. Uit ervaring weet ik dat veel mensen geen zicht hebben op hoeveel geld ze nou per week of maand kwijt zijn aan hun boodschappen. Een eerste stap op weg naar meer grip op je financiën, bestaat dan ook vaak uit het budgetteren van je boodschappen.

Heb jij enig zicht op hoeveel geld je kwijt bent voor je boodschappen? Als ik met klanten hun inkomsten en uitgaven zit te inventariseren, denken ze meestal minder geld kwijt te zijn aan hun boodschappen dat ze werkelijk zijn? Misschien een goed idee om gedurende een aantal maanden alle bonnen te bewaren. Zo kun je goed in de gaten houden hoeveel geld je nu echt uitgeeft aan boodschappen per maand. En vergeet dan niet de aankopen van de markt mee te nemen. Je weet tenslotte pas of je  teveel uitgeeft als je weet wat je uitgeeft en of dit meer is dan je zou willen. Lees ook Welk budget is genoeg?

 

 

(Visited 686 times, 1 visits today)