Financiele problemen

Grofweg kun je zeggen dat de mensen met financiële problemen in twee groepen uiteen vallen. Allereerst heb je de groep van mensen waar er niets aan het inkomen is veranderd, maar waar er wel iets in hun leefsituatie is veranderd bijvoorbeeld door het krijgen van een kind. De andere grote groep bestaat uit mensen die door ziekte, ontslag of bijvoorbeeld een echtscheiding rond moeten komen van een lager inkomen dan ze gewend zijn.

En toen was er een baby

Dit artikel gaat over de eerste groep mensen. Mensen die al jaren een min of meer gelijkmatig inkomen hebben, soms zelfs een hoog inkomen, maar toch in de financiële problemen komen.Bij een groot deel van de klanten waarbij er financiële problemen zijn ontstaan, zijn de problemen ontstaan in de periode dat men een eerste of tweede kind heeft gekregen. Het lijkt erop dat veel jonge ouders zich onvoldoende realiseren wat een kind kost.

Kosten van een kind

wat kost een kindVolgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost een kind gemiddeld 17% van het besteedbare gezinsinkomen. Bij twee kinderen ligt dit percentage op 26%. In mijn werk kom ik regelmatig jonge ouders tegen die langzamerhand steeds verder in de schulden zijn geraakt. Wanneer je tot voor kort meerdere keren per maand uit eten kon gaan en daarbij ook nog kon sparen, zul je moeten erkennen dat je je uitgaven zult moeten aanpassen wanneer je eerste, dan wel je tweede kind geboren wordt. Bij een modaal inkomen van bijna € 2.000 netto per maand gaat bij twee kinderen ongeveer € 520,- per maand op aan je kinderen.

Aanpassen

In veel gevallen, hebben de jonge ouders zich niet aangepast aan de veranderde omstandigheid van het hebben van kinderen. Wat ik vaak zie, is dat er in het begin wel eens een beetje rood gestaan wordt. In de loop der jaren loopt de roodstand dan steeds verder op, tot er een moment komt dat de roodstand een keer zo groot is dat de hypotheek of huur niet meer kunnen worden voldaan. Zie ook mijn artikel de vicieuze cirkel van schulden.

Grip op je uitgaven

Baby’s zijn relatief duur, denk eens aan al die luiers en melk en niet te vergeten de kinderopvang. Zorg daarom dat je weet hoeveel geld je waaraan kwijt bent . Maak vanaf het moment dat je kinderen geboren worden een overzicht van je uitgaven. Weet hoeveel je per maand uitgeeft aan luiers, melk en kinderopvang. Wat veel mensen doen, is op dat moment hun spaargeld terugschroeven, maar eigenlijk zou iedereen elke maand moeten sparen. Probeer daarom te bezuinigen op je uitgaven. Ga wat minder vaak uit eten of naar de sauna, of zeg je dure sportschoolabonnement op. Stel tijdig je uitgaven bij en probeer ten alle tijden zicht te houden op wat je uitgeeft.

Ook grote kinderen kosten geld

Wanneer de kinderen dan zo oud zijn dat ze naar de basisschool gaan, nemen de kosten voor je kinderen af. Natuurlijk moet je ook dan misschien wel de Buitenschoolse opvang betalen, maar de kosten hiervan liggen veel lager dan die van de dagopvang voor een baby of peuter. Op het moment dat kinderen naar de basisschool gaan, komt er vaak wat meer financiële ruimte. Geniet hiervan, probeer (een deel van) het geld dat voorheen naar de kinderopvang ging extra te gaan sparen. Op die manier kun je een flinke buffer opbouwen voor tijden dat het financieel wat tegen zit, of als er onvoorziene uitgaven zijn. Kinderen kosten nu eenmaal veel geld en je zult de eerste niet zijn waarvan zijn kind thuis komt met de boodschap ‘mam ik moet nu echt nieuwe schoenen, want er zit een gat in’, of ‘mam mijn fiets doet het nu echt niet meer!’

Wil je reageren op dit artikel, graag.

(Visited 845 times, 1 visits today)