Financiële lekkage

Veel van de klanten waar ik kom, hebben zelf helemaal niet het idee dat ze zoveel geld uitgeven. Ze doen geen gekke dingen en toch lukt het ze meestal niet om te sparen. Ik leg ze dan uit dat er sprake is van financiële lekkage en dat het aan mij is om dat lek boven te krijgen.

Vaste lasten

Veel van de klanten waar ik kom, zijn heel goed in staat om een overzicht te maken van hun lasten. Hun vaste lasten dan wel te verstaan. Onder de vaste lasten verstaan we natuurlijk zaken als, de huur/hypotheek, gas, water en energie en natuurlijk verzekeringen. Wanneer ik bij mensen kom, hebben ze deze zaken vaak al keurig genoteerd op een papiertje.

Variabele lasten

Veel van hen lukt het ook nog om een deel van de variabele lasten in kaart te brengen. Deze kosten zijn al een stuk ingewikkelder. Soms worden ze maar een of twee keer per jaar voldaan, of per kwartaal. Verenigingen of bijvoorbeeld het lidmaatschap van bijvoorbeeld de Wegenwacht. Soms zijn de variabele lasten wel lasten die elke keer terugkeren, maar waarvan het bedrag per maand wisselt in hoogte. Je kunt denken aan het de benzinekosten, of bijvoorbeeld de boodschappen.

Wat is financiële lekkage?

Financiële lekkage kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld dubbel verzekerd bent, of nog steeds die sportschool elke maand betaalt, terwijl je er nooit komt. Zie ook mijn artikel time2organize.nl/sparen-of-sponsoren/ In de meeste gevallen van financiële lekkage hebben de mensen in eerste instantie geen idee hoeveel geld weglekt.

financiële lekkageLekkage

Zo was ik eens bij een mevrouw waar serieus sprake was van enorme financiële lekkage. Nadat we al haar lasten in kaart hadden gebracht, bleek dat er nog ruim voldoende geld over zou moeten blijven om te sparen en om boodschappen van te doen. Toen we haar ‘lekkages’ in kaart gingen brengen, bleek dat ze regelmatig iets kocht via Marktplaats, wat ze dan ook weer via Marktplaats verkocht. Op die manier maakte ze soms leuke winsten. Soms wanneer ze een grote aankoop deed via marktplaats, was het saldo op haar bankrekening niet altijd toereikend.. Het geld dat ze verdiende met haar verkopen werd door de klant ook weer op hun gezamenlijke rekening gestort. Ze wist nou eenmaal niet van tevoren wanneer ze iets verkocht.
Met die mevrouw heb ik afgesproken dat ze haar aan- en verkopen voortaan via haar eigen en speciaal voor dat doel te gebruiken bankrekening ging doen. Daardoor hield ze beter overzicht en kon ze alleen een nieuwe aankoop doen wanneer er ook voldoende saldo op haar rekening stond.

Kleding

Bij een andere klant ontdekte ik, dat er ondanks dat ze zei dat ze bijna geen geld uitgaf aan kleding, daar hadden ze namelijk geen geld voor, toch wel (achter de rug van haar vriend om) per maand ongeveer € 150 aan kleding werd besteld. Telkens hele kleine aankopen, van meestal nog geen € 20  per keer. Toen ik het allemaal ik kaart had gebracht, gaf ze toe, dat het bedrag dat ze aan kleding besteedde veel hoger was dan ze dacht.

Bijzondere verslaving

Het meest serieuze lek dat ik ben tegen gekomen, was dat van een klant die verslaafd was aan energiedrankjes. Nadat ik al hun maandelijkse boodschappen in kaart had gebracht, zei de vrouw tegen haar echtgenoot: ‘Wat een belachelijk hoog bedrag aan boodschappen hebben wij. En dat is dan nog zonder al die energiedrankjes die jij langs de snelweg koopt!’
Je zult begrijpen dat mijn interesse was gewekt. Hoe vaak en veel van die drankjes kocht hij dan per maand? Bij elkaar was het bijna € 250 per maand! En ja, ook zij hadden geen geld over om te kunnen sparen :-).

En jij, weet jij waar jouw financiële lek zit, of dat van je partner? Wil je weten hoe jij van spender naar spaarder gaat, klik dan hier.

(Visited 710 times, 1 visits today)