Eigen bankrekening

Vroeger had ieder gezin een gezamenlijke bankrekening. Al het geld dat vader verdiende kwam op die rekening terecht en daar moest alles van gebeuren. Na jaren van emancipatie staan wij vrouwen behoorlijk hun mannetje. We zijn hoog opgeleid hebben een goede baan en een daarbij behorend inkomen. Gevolg daarvan is dat we als we gaan samenwonen niet graag afstand doen van onze (financiële) onafhankelijkheid. Ons inkomen komt op onze eigen rekening binnen en ook wanneer we samen gaan wonen willen we zelf blijven bepalen waar dat inkomen aan op gaat. Dat gaat soms lange tijd goed, totdat het misgaat omdat er minder inkomen binnen komt wanneer een van de partners minder gaat werken.

Gezamenlijke bankrekening

gezamenlijke bankrekeningWat ik vaak zie is dat er wel een gezamenlijke bankrekening is, waar beide partners elke maand een deel van de vaste en of variabele lasten op storten. Maar wanneer het bedrag dat er op de gezamenlijke bankrekening wordt gestort aan het eind van de maand op is en er nog boodschappen gedaan moeten worden, begint het gedonder.

Schat heb jij nog geld?

Je moet dan toch aan je partner vragen of hij of zij nog geld op zijn rekening heeft. Hoe moet je anders de boodschappen betalen? Degene die het meest verdient heeft over de een eigen rekening soms een soort van vetorecht om te bepalen waar het laatste restje geld op zijn of haar rekening aan besteed mag worden. Wanneer het dan meerdere keren voorkomt dat rekeningen aan het eind van de maand niet meer betaald kunnen worden, wordt ik gebeld om orde op zaken te stellen.

Geen vetpot

In veel gevallen zie ik dat wanneer we gezamenlijk alle lasten op een rijtje hebben gezet, veel van de tweeverdieners – vooral als er kinderen zijn – bij elkaar opgeteld soms net genoeg verdienen voor de vaste lasten en de variabele lasten en een klein bedragje over houden om maandelijks te sparen. In die gevallen ben ik altijd een voorstander van een gezamenlijke bankrekeningen. Een voor de vaste lasten rekening, een voor de variabele lasten rekening en een gezamenlijke spaarrekening. Zie ook mijn artikel Bankrekeningen hoeveel heb jij er?

Eigen rekening

Mocht er na het bepalen van de bedragen die naar de verschillende bankrekeningen toe moeten nog geld over zijn, dan kun je besluiten om dat over te boeken naar een eigen rekeningen, zijnde zakgeld voor de betreffende partner. Soms blijkt dat de financiële ruimte zo beperkt is, dat er nauwelijks geld over blijft voor zakgeld.

Praten over geld

Het hebben van een aantal gezamenlijke bankrekeningen geeft ook meer ruimte om te praten over geld. Beiden kun je immers zien wat je partner uitgeeft en waaraan. Dat maakt ook dat je het erover kunt hebben wanneer je vind dat je partner teveel geld heeft uitgegeven aan bijvoorbeeld de boodschappen of kleding voor jullie kinderen. Ook kun je dan samen beslissen waar je voor gaat sparen.

Financiële verantwoordelijkheid

Ik ben dan ook van mening dat het hebben van een gezamenlijke bankrekening niet perse voor financiële afhankelijkheid zorgt. Wel zorgt het voor een grotere financiële verantwoordelijkheid van partners. Meer lezen over hoe je eerlijk jullie geld verdeelt? Klik hier

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 606 times, 1 visits today)