Jongens anders dan meisjes

Volgens mij ben ik geen uitzondering als ik zeg dat ik het heerlijk vind om kleren te kopen. Veel (vrouwelijke) klanten waar ik kom geven (te)veel geld uit aan hun kleren. Soms geven ze bijna helemaal geen geld uit aan kleding terwijl ze dat wel zouden willen. Ze kopen alleen het hoogst noodzakelijke voor hun kinderen.
Zoals je wellicht weet ben ik getrouwd en heb ik drie opgroeiende jongens. Het vervelende met jongens is dat ze hun kleren echt op gebruiken. Al snel werd me duidelijk dat zodra jongens kunnen kruipen, je de broeken die ze dragen niet meer door kunt geven aan een tweede kind.

Nieuw systeem

In de eerste maanden van onze oudste kocht ik kleren kocht in de maat die hij op dat moment had (of een maat groter). Vanaf het moment dat hij een werd, ben ik overgestapt op een ander systeem. Mijn kinderen waren en zijn qua groei en grootte gewoon gemiddelde kinderen. Ze hebben vanaf hun eerste verjaardag elke keer ongeveer een half jaar dezelfde maat gedragen.

Shoppen in de opruiming

Vanaf dat moment kocht ik steeds vaker en steeds meer kleren in de opruiming. Geen kleren voor het lopende jaar, maar kleren voor de winter of zomer over een jaar. Dat scheelt al snel minstens 40% en soms nog meer.
vrouw op roltrapEen nieuwe zomer of winterjas voor de kinderen, hangt bij ons al bijna een jaar van tevoren in de kast. Spijkerbroeken kun je heel goed in de opruiming kopen. Zo hebben alle drie mijn jongens in hun kast een stapeltje nieuwe kleding liggen. Nog steeds komen ze regelmatig thuis met een spijkerbroek die op wonderlijke wijze is gescheurd, terwijl hij ’s morgens nog heel was. Tuurlijk baal ik daarvan, maar wat is het fijn om dan te weten dat er nog wel nieuwe broek in de kast ligt.

Eigen smaak

Naarmate ze ouder werden, ontwikkelden onze jongens ieder een eigen smaak. Dat zijn dingen waar ik graag rekening mee houd bij het aankopen van nieuwe kleding. Zo wil de een geen blouses aan en de ander geen shirt met een kraag, terwijl nummer drie graag alleen maar shirts met een capuchon zou dragen. De gekochte kleding moet natuurlijk wel ooit gedragen worden!
Bij thuiskomst leg ik de nieuwe broeken op de goede volgorde., op lengte van de mouwen of pijpen, boven in hun kast. Een maat zegt namelijk niet altijd alles en het is wel de bedoeling dat de broek met de kortste pijpen het eerst wordt gedragen. Natuurlijk koop ik ook wel eens een shirt dat niet in de aanbieding is, gewoon omdat het een leuk shirt is, of goed past bij een broek die ze al in de kast hebben liggen.

De kick van de uitverkoop

Ook voor mezelf koop ik per seizoen maximaal twee of drie kledingstukken ter aanvulling van mijn garderobe. Echt inkopen doe ik pas als de uitverkoop begint. Zo scoorde ik dit jaar in de uitverkoop (in juni nota bene) een geweldige zomerjas van Mart Visser voor een prikkie. Telkens als ik hem draag, krijg ik veel complimenten en geniet ik dubbelop. Ik weet dat ik een top jas heb gekocht voor een prikkie. Voor dat geld had ik buiten de uitverkoop waarschijnlijk niet eens een jas kunnen kopen!
En elke keer dat ik een geweldige aankoop doe, voor mij, mijn man of mijn kinderen, voor weinig geld, geeft me dat een geweldige kick. Het voelt weer als toen ik klein was en op de markt met mijn moeder dat ene geweldige stofje scoorde voor een of twee gulden.

Besparen

Door op deze manier kleding te shoppen lukt het me om voor ons hele gezin kleding te kopen van het bedrag dat elke drie maanden aan kinderbijslag op een aparte kleding-rekening wordt bijgeschreven. Zelfs sportkleding wordt van die rekening gekocht.
Op deze manier blijven onze kledingkasten goed gevuld en kan ik mij legitiem geld uitgeven aan een van mijn hobby’s.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

(Visited 207 times, 1 visits today)