Aangifteplicht
De meeste mensen die in februari bericht krijgen van de Belastingdienst dat ze aangifte moeten doen, doen deze ook. Sommigen vinden dat ingewikkeld en doen daarom geen aangifte inkomstenbelasting. Zo ook mijn klant van vandaag, laten we haar Mary noemen. Als je aangifte moet doen betekent dit niet altijd dat je geld moet betalen, er kan ook sprake zijn van een teruggave.
Angst voor de aangifte
Mary had een brief gekregen van de Belastingdienst, dat zij over 2016 en 2017 aangifte inkomstenbelasting moest doen. Mary (van oorsprong geen Nederlandse) vond dat moeilijk en was bang dat ze heel veel geld zou moeten betalen aan de Belastingdienst. Mary zat behoorlijk in de schulden en een extra schuld aan de Belastingdienst was wel het laatste dat ze kon gebruiken. Dus had Mary ervoor gekozen om uitstel aan te vragen voor het doen van aangifte.
Aftrekposten
Toen ik Mary vandaag bezocht, bleek dat zij hele hoge zorgkosten en ook nog eens hele hoge studiekosten voor haar kinderen had. Kosten die ze op dit moment niet meer kon betalen en waarvoor ze via stichting Leergeld zou kijken of er mogelijkheden waren om een bijdrage te krijgen.
Voorlopige teruggave
Mary zat echt klem en mijn voorstel was dan ook om over 2018 alvast voorlopige teruggave inkomstenbelasting aan te vragen om zo haar lasten wat te kunnen verlichten. Mary heeft een klein salaris en na het invullen van haar voorlopige teruggave bleek dat zij ruim 2.000 euro terug te ontvangen had.
Alsnog aangifte inkomstenbelasting
Voor de aangifte van 2017 had zij inmiddels een brief gekregen van de Belastingdienst dat zij door het niet doen van aangifte over 2017 mogelijk een belastingteruggave misliep.
Mary en ik hebben de aangifte inkomstenbelasting 2017 alsnog snel ingevuld. Dat kon vrij eenvoudig, omdat de Belastingdienst haar inkomensgegevens al voor haar had ingevuld. Het was dus slechts een kwestie van controleren van de ingevulde gegevens en digitaal ondertekenen van de aangifte en verzenden. Deze actie leverde Mary ook weer ruim 2.000 euro op.
Waarom teruggave?
Waarom Mary over 2017 zoveel geld terug kreeg? Ze heeft in 2017 meerdere banen in loondienst gehad en ook nog een tijd een WW-uitkering. Dit maakte dat haar heffingskorting niet helemaal goed toegepast is en dat ze dus teveel belasting heeft betaald.
Check of jij geen geld laat liggen
Conclusie: Doe jij ook nooit aangifte, vul hem dan toch eens in om te checken of je echt geen recht hebt op belastingteruggaaf. In sommige gevallen kun je volstaan met het invullen van het T-biljet. Over het hoe en wat van het T-biljet lees je hier.
Wanneer moet je extra opletten?
• Als er is sprake van meerdere banen of uitkeringen in een belastingjaar.
• Als er sprake is van aftrekposten zoals studiekosten waarvoor geen recht op studiefinanciering bestaat.
• Als er aftrekposten zoals zorgkosten, sommige zorgkosten die niet vergoed worden komen in aanmerking voor aftrek.
• Als er reiskosten woon werk verkeer via openbaar vervoer
• Als je een hypotheek hebt of boeterente hebt betaald.
• Als je premies hebt betaald voor een lijfrente.
Vul gewoon die aangifte eens in en kijk of jij nog recht op teruggave van de Belastingdienst hebt. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt.
Zie ook het artikel Aangifte inkomstenbelasting die doe ik dit jaar lekker zelf.
Wil je reageren op dit artikel? Graag!