Leasen

Steeds vaker kom ik bij klanten die gebruik maken van lease. Je kan tegenwoordig zo ongeveer alles leasen wat je kan bedenken. Zo ben ik bij mijn klanten al contracten tegen gekomen voor het leasen van televisies, ketels, auto’s en computers. Ik weet zeker dat de mogelijkheden in leaseland legio zijn.

Leasecontract

Zolang je in staat bent om aan de termijnen van je leasecontract te voldoen is er nog niet zoveel aan de hand. Leasen lijkt een mooie constructie. Je gaat voor een paar jaar een contract aan om iets te mogen gebruiken, maar het wordt nooit je eigendom. Bovendien zit er in het leasecontract ook vaak het onderhoud van het geleasede (nieuwe) apparaat.

Nieuwe ketel leasen

Ik snap het best hoor als je midden in de winter te kampen krijgt met een verwarmingsketel die niks meer doet. Er moet natuurlijk snel een nieuwe ketel komen. Maar wat nou als er onvoldoende spaargeld is voor een nieuwe ketel. Dan vertelt de verwarmingsmonteur je over de mogelijkheid om een ketel te leasen en dan lijkt dat een prima oplossing. Voor een relatief klein maandbedrag wordt er een nieuwe ketel geïnstalleerd. Je kan dan de komende twaalf of vijftien jaar weer vooruit. Wanneer je gaat kijken wat dat leasecontract je over de contractperiode van bijvoorbeeld twaalf jaar kost, blijkt dat je je de oorspronkelijke kostprijs van de ketel wel twee a drie keer betaald.
Het was goedkoper geweest wanneer je bij de bank een persoonlijke lening had gesloten ter hoogte van de kostprijs van een nieuwe verwarmingsketel. En geloof me ik ben geen voorstander van lenen, maar als de nood hoog is, is een persoonlijke lening nog wel de goedkoopste oplossing.

Problemen

De echte problemen ontstaan vaak pas wanneer iemand die een verwarmingsketel heeft geleased, gaat verhuizen. In veel gevallen loopt het leasecontract dan gewoon door voor de resterende looptijd. Wel hebben eventueel nieuwe bewoners van de woning de mogelijkheid om het contract over te nemen, maar dat moeten ze dan maar net willen.

Afkoop

Zo ken ik een gezin dat van een koopwoning naar een huurwoning is verhuisd. Aan de lease verwarmingsketel hebben ze in hun huurwoning helemaal niets. Helaas zitten ze de komende vijf jaar nog aan het leasecontract van hun ketel vast. De enige manier om van het contract af te komen, is door de resterende leasesom af te kopen. Dat bedrag is nog steeds zo hoog dat ze dat niet ineens op kunnen hoesten. De komende vijf jaar zit er dus niks anders op dan te blijven betalen.

Bezint dus eer gij begint. Hoe mooi het leasen van een product ook lijkt, kijk of er geen andere mogelijkheden zijn.

(Visited 204 times, 1 visits today)