Aankopen

Ken je dat, je gaat naar de winkel voor een nieuwe Senseo en komt uiteindelijk thuis met de nieuwste en meest luxe koffiezetmachine met geïntegreerde melkopschuimer. En dat terwijl je zelf altijd gewone koffie drinkt! Is er dan sprake van een miskoop of niet? Ik zie het vaak bij de klanten waar ik kom. Geen spaargeld (vaak wel een spaarrekening), maar wel mooie veelal nieuwe apparaten in huis. Het kan zijn dat je aan financiële obesitas leidt, maar misschien is er bij jou wel wat anders aan de hand.

Inventariseer je wensen

Zoals je wellicht weet houd ik niet van verspilling. Een apparaat dat het nog goed doet, vervang ik niet alleen omdat er weer een nieuw model op de markt is dat groter, kleiner of sneller is. Drie jaar geleden, namen we na bijna 15 jaar trouwe dienst afscheid van onze oude trouwe televisie. Om een miskoop te voorkomen, hebben we onze nieuwe aankoop uitgebreid doorgesproken. Mijn kinderen wilden een 3D-tv met alles erop en eraan en een zo groot mogelijk beeldscherm.
Wij wilden:
1. Een niet te groot scherm: onze oude tv had een diameter van 72 cm, dus alles wat een beetje groter was, zou al een vooruitgang beteken.
2. Maximaal budget 500 euro: dat was het bedrag dat we aan een nieuwe televisie wilden uitgeven, rekening houdend met het feit dat deze misschien wel geen 15 jaar mee zou gaan.
3. Geen toeters en bellen: je hoeft tenslotte alleen maar te kunnen televisie kijken op dat ding.
4. Strak ontwerp en mooie kleuren.

Verkooppraatjes

Vervolgens gingen we naar een grote elektronica gigant om te kijken wat we konden vinden dat aan onze wensen voldeed. Wens nummer 1, was misschien nog wel het lastigst. We gingen voor een televisie van ongeveer 80 centimeter. De behulpzame meneer in de winkel legde uit dat die maat bijna niet gemaakt wordt. Er waren inderdaad maar twee televisies in die maat te vinden en van beiden vonden we de kleuren en het model niet mooi. Dus gingen we overstag en gingen voor een tv van 102 cm.

De aardige verkoper dacht dat hij beet had en begon zijn werk te doen. Dat we daar waarschijnlijk spijt van zouden krijgen en dat de trend nu vooral groot was. Hij snapte niet dat we niet voor nog groter gingen. Ook probeerde hij ons een televisie aan te smeren met alles erop en eraan. Ik weet niet eens meer wat die televisie allemaal kon, maar je kon er óók televisie mee kijken. Eerst vond ik zijn verkooppraatje nog wel grappig, maar toen hij wat te opdringerig werd, heb ik hem in duidelijke bewoordingen helder gemaakt waar we naar op zoek waren.

Goed is goed genoeg

miskoopIk legde hem uit dat thuis bij ons een hele oude televisie stond die kuren begon te vertonen en dat we die we graag uit zijn lijden wilden verlossen. Ik legde hem uit dat wanneer ik een auto zou gaan kopen en ik op zoek was naar een leuke tweedehands Mini, omdat ik nu een oude gammele Panda zou hebben, ik toch ook niet opeens in de winkel zou bedenken dat ik een gloednieuwe luxe Mercedes zou kopen. Elke verbetering is er een en die luxe is aan ons niet besteed.

Wensen of budget?

De aardige meneer begreep het en bond in. Hij vroeg welke televisie onze voorkeur had en moest toen bekennen dat hij die niet op voorraad had. Hij kon hem wel  bestellen en dan zouden we hem twee of drie dagen later in de winkel komen ophalen.
We gingen dus zonder televisie naar huis. Zochten op internet en vonden dezelfde televisie bijna honderd euro goedkoper! Hij werd de volgende dag geheel gratis thuisbezorgd. En tot op de dag van vandaag hebben we nooit spijt gehad van onze ‘kleine’ televisie zonder 3D. Voorkom een miskoop. Zet voor je naar de winkel gaat duidelijk voor jezelf je wensen op een rij. Wat wil je dat je nieuwe aankoop minimaal kan en bepaal vooraf je budget. Blijken je wensen onrealistisch, stel dan of je wensen bij of je budget, maar doe dit wel overwogen. Laat je vooral niet overrompelen door een verkoper met snelle babbels.

Lees ook “Bedenktijd, bezint eer u begint“.

(Visited 250 times, 1 visits today)