Loonbeslag
Begin september werd ik gebeld door de HR-medewerkster van een grote scholengemeenschap. Er was bij medewerker Wim nu al voor de tweede keer in korte tijd loonbeslag gelegd. Wim had gevraagd of zijn werkgever hem wilde helpen. Wim woonde niet in mijn regio, maar omdat de nood heel erg hoog was, besloot ik toch om op korte termijn een afspraak met hem te maken.
Geen zicht meer op de schulden
De eerste keer dat ik Wim zag gaf hij aan dat hij dacht dat hij misschien wel meer dan 30.00 euro schuld had. Hij zag er behoorlijk moedeloos uit en zei dat hij eigenlijk niet wist waarom hij nog werkte. Het hoefde allemaal niet meer van hem op deze manier. Wim had tien jaar geleden al een keer met zijn gezin in de schuldsanering gezeten en was zeker niet van plan om dat nog een keer dunnetjes over te doen. Hij sliep er al maanden slecht van, omdat het voelde alsof hij als vader niet goed voor zijn gezin kon zorgen.
Consolideren en betalingsregelingen
Meteen op onze eerste afspraak ben ik samen met Wim gaan inventariseren welke schuldenaren en waren en om welke bedragen het ging, Het ging om een totaalbedrag van bijna € 25.000 euro. Diezelfde middag zijn we gaan bellen en dat was vooral een oefening in geduld. Ik geloof dat we in totaal wel twee uur in de wacht gestaan. Soms konden we direct een betalingsregeling maken via de telefoon, soms moest het per mail. Uiteindelijk hadden we binnen 2 weken met iedereen voor langere of kortere tijd betalingsafspraken gemaakt die Wim gezien de hoogte van de inkomsten ook kon nakomen.
Doorbijten
De afgelopen 8 maanden heeft het gezin van Wim van een absoluut minimum moeten rondkomen. Doordat twee van de vijf kinderen een bijbaantje hadden en konden bijspringen bij het doen van de dagelijkse boodschappen, heeft het gezin het hoofd boven water kunnen houden.
Bevrijd van het loonbeslag
Op 2 januari belde hij me, dolblij dat zijn loonbeslag was afgehandeld en dat hij voor het eerst in maanden weer een volledig salaris had gekregen. Wanneer ik weer langs kon komen om nieuwe betaalafspraken te maken? Wim wilde zijn schulden zo snel mogelijk aflossen.
Sparen
Gisteren was ik bij hem. In goed overleg hebben we besloten om op één na de huidige betaalregelingen maar even zo door te laten lopen. Wim kan daardoor de komende vier maanden een bedrag van ongeveer € 1.000 bij elkaar sparen voor onvoorziene omstandigheden. Wat zeker geen overbodige luxe is met vijf kinderen. Tegen de tijd dat hij in mei vakantiegeld krijgt, kijken we welke schuld(en) hij van dat geld het beste versneld kan aflossen. Ik legde Wim uit dat ik vond dat het gezin nu eerst maar weer een beetje op adem komen.
Crash dieet
Ik vergelijk een loonbeslag altijd met een crash dieet, je lost in hele korte tijd een heel groot deel van je schuld af. Net als bij een crash dieet geldt dat het loonbeslag niet te lang moet laten duren. Anders wordt het crashdieet opgevolgd door (vr)eetbuien en vliegen de kilo’s er in no time weer aan. Zo is het ook met het regelen van je schulden.
Als er eenmaal een loonbeslag op je salaris ligt, heb je niet veel andere keus dan op je tanden bijten en de rit uitzitten. Probeer dit te voorkomen door tijdig je baas om hulp te vragen.
Mijn rol is om te zorgen dat de schulden stabiliseren. Tevens laat ik de klant zien dat er licht is aan het eind van de tunnel als we verdere loonbeslagen weten te voorkomen. Nu de schulden van Wim zijn gehalveerd is het prima om in een rustig tempo de restschuld verder af te bouwen. Ook al betekent dit dat hij aan het eind van dit jaar nog niet schuldenvrij is. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat iemand op een gegeven moment weer een bepaalde kwaliteit van leven krijgt.
Bij een loonbeslag geldt altijd een beslagvrije voet. Dat is dat deel van je inkomen waar geen beslag op gelegd mag worden. Hoe belangrijk het is om deze te controleren en hoe je dat dan doet, lees je in “Beslagvrije voet bij loonbeslag, controleer hem goed”
Wil je reageren op dit artikel? Graag!