Scheiden

Na een periode van aanmodderen en uitstellen, is de kogel door de kerk, jullie gaan scheiden. Een verdrietige beslissing. Toch is er ook opluchting dat er nu verandering komt. Maar er moeten ineens er ook veel praktische dingen worden geregeld. Wie gaat waar wonen? Wat gebeurt er met jullie gezamenlijke spullen, zoals de auto en jullie koopwoning? Veel stellen die uit elkaar gaan zetten hun huis te koop. Vaak is dat niet eens omdat ze allebei willen verhuizen, maar kunnen ze niet anders. Als geen van beide ex-partners de hypotheek in zijn eentje kan betalen zit er niks anders op. Hoewel.. dat is niet helemaal waar. Het ís mogelijk om de echtelijke woning na een scheiding samen aan te houden. MAAR… het onverdeeld laten van de echtelijke woning heeft grote financiële en fiscale consequenties voor jullie allebei.

Uitkopen

Wil jij graag in de gezamenlijke woning blijven wonen? Dan is je partner uitkopen de beste oplossing. In dat geval neem jij het aandeel van je ex in het huis én de hypotheekschuld over. Het is lang niet altijd zo dat degene die graag in het huis wil blijven wonen, de hypotheeklast alleen kan betalen. Willen jullie toch allebei dat jij of je partner in de woning kan blijven, bijvoorbeeld samen met de kinderen? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven van jullie koopwoning. Sommige stellen kiezen deze constructie tijdelijk, bijvoorbeeld tot de blijvende ex partner een baan heeft gevonden en wél in staat is de vertrekkende ex uit te kopen.

Samen eigenaar

echtscheidingZoals ik al aangaf heeft het samen eigenaar blijven van jullie koophuis wel grote gevolgen. Allereerst is het een voorwaarde dat jullie on-speaking-terms zijn, zolang jullie nog gezamenlijke bezit hebben. Behalve de hypotheek zijn er nog andere kosten die betaald moeten worden. Denk aan de gemeentelijke belastingen en heffingen, kosten voor onderhoud en reparaties of bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren.

Financiële gevolgen gezamenlijk eigendom

Ben jij helemaal klaar met je ex? Dan is het natuurlijk geen pretje om steeds het gesprek over dit soort dingen te moeten aangaan. Na het scheiden jullie woning aanhouden is dan geen goede optie. Maar wat nog veel meer impact op jouw leven en dat van je ex gaat hebben, zijn de financiële en fiscale gevolgen van het onverdeeld laten van jullie woning. Dit kan namelijk betekenen dat jij of je ex geen andere woning kan kopen. Oeps. Niet zo handig als je op de schopstoel zit. De openstaande hypotheekschuld van de vorige woning die nog op jouw naam staat, wordt afgetrokken van de maximale hypotheek die jij met jouw inkomen mag hebben. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je ex-partner. Mocht het ondanks de lagere hypotheek toch lukken om een andere woning te kopen, dan trekt de fiscus na twee jaar aan de bel omdat je daarna alleen nog maar recht hebt op hypotheekrenteaftrek van de woning waarin je op dat moment zelf woont.

Vraag om hulp

Hypotheekadviseur Erik Slijkoord van eyeOpen.nl raadt altijd aan om de gezamenlijke woning tóch te verkopen als uitkopen niet haalbaar is. Hoe pijnlijk het ook is. Mochten jullie de woning tóch tijdelijk onverdeeld willen laten, bespreek dan heel goed met een hypotheekadviseur wat hiervan de impact is op jullie beiden. Maak in ieder geval samen hele goede afspraken over de verdeling van de kosten en tot wanneer jullie deze constructie maximaal handhaven.

Gebaseerd op het artikel van eyeOpen.nl
Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 814 times, 1 visits today)