Slapeloosheid door stress

Slapeloosheid, je wilt er niet mee te maken hebben, maar toch kampt 10 tot 15 procent van de Nederlanders met slapeloosheid. Van de week stuitte ik op internet op een artikel waarin stond:

“Slapeloosheid door stress? 6 tips voor een gezonde nachtrust!

Slapeloosheid door stress overkomt velen. Door topdrukte op het werk, spanningen in de relatie, een ernstig ziek familielid of geldzorgen. Je ligt te piekeren, te tobben en te malen. Je wordt rusteloos en kan daardoor niet in- en/of doorslapen. Het gevolg: chagrijnig zijn, prikkelbaar en oververmoeid. Jaarlijks heeft een derde van de Nederlanders wel eens last van slaapproblemen en kampt tussen de 10 en 15% met heuse slapeloosheid. Hieronder 7 tips hoe je slapeloosheid door stress voorkomt en ’s nachts lekker slaapt.” Wil je het hele artikel lezen, klik dan hier.

De meest gehoorde klacht, bij klanten die mij bellen is stress. Een chaotische administratie of het ontbreken van grip op je financiën, leidt tot stress en in soms zelfs tot slapeloosheid. Het vervelende met stress is namelijk dat de stress pas weer ophoudt als je de oorzaak van je stress wegneemt.

In welke fase zit jij?

Ben jij iemand die zijn post nog open maakt, maar vervolgens ergens in een hoek gooit? Dan kan ik je feliciteren, je begint de grip meer op je financiën te verliezen, maar je durft de post nog open te maken en ligt er waarschijnlijk (nog) niet wakker van.

stress, slapeloosheidMisschien ben je al een stapje verder. Maak je je post niet meer open, omdat je bang bent voor de aanmaningen. Je weet dat het ernstig is, maar kan je er niet toe zetten om in je schulden te duiken, ze te inventariseren en een goed plan te maken. Je ligt af en toe ’s nachts wakker, omdat je niet weet hoe hoog je schulden zijn en of er nog een mogelijkheid is om uit de schulden te komen.
Wees gerust, waarschijnlijk ben je nog te redden, maar dan moet je wel nu in actie komen.

De derde groep mensen bestaat uit mensen die ’s nachts wakker liggen van de enorme achterstanden die ze hebben opgebouwd. Ze maken hun post niet meer open en durven als er aangebeld wordt de deur niet meer open te doen uit angst dat er een deurwaarder of iemand van een incassobureau op de stoep staat. Hun administratie bestaat uit losse papieren die in stapeltjes door het hele huis liggen.

Zoek hulp

Ben jij zo iemand, ga dan nu op zoek naar hulp. Vraag een goede vriend of deze je wil helpen bij het aanbrengen bij structuur in de papieren chaos. Wanneer je alle papieren verzameld hebt, is het tijd voor de tweede stap. Inventariseer alle schulden. Bel met bedrijven en instanties om te vragen welke bedragen openstaan en probeer zo precies mogelijk te achterhalen welke achterstanden je hebt.

Als laatste stap ga je nu de hulp inschakelen van een buitenstaander. Dat kan een budgetcoach zijn, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Ook kun je terecht bij de Stadsbank in de Gemeente waar je woont. De Stadsbank helpt je kosteloos om uit de financiële problemen te komen. Lig je wakker van je financiële situatie, denk dan niet dat dat vanzelf wel een keer over gaat. De mooiste opmerking die ik ooit van een klant kreeg was: “Wat fijn dat je bent geweest, nu kan ik vanavond eindelijk weer slapen :-)”. Welterusten.

(Visited 840 times, 1 visits today)