Vakantie zonder stress

De vakantie staat weer voor de deur. Veel van ons kijken er weken naar uit om op vakantie te gaan. Vervolgens heb je het in de weken voor je vakantie zo druk dat je de eerste paar dagen van je vakantie moet bijkomen van alle stress. Hoe fijn zou het zijn als je dit jaar eens gewoon rustig aan je vakantie kan beginnen zonder alle voorafgaande stress? Dit artikel geeft je een aantal handvatten om zonder stress aan je vakantie te beginnen en vooral ook zonder stress weer thuis te komen.

Geen stress van je werk

Bouw je werk in de week voordat je op vakantie gaat al zoveel mogelijk af. Zorg dat je agenda zo leeg mogelijk is. Gebruik de laatste dagen voor je vakantie om je postbakken en mail leeg te maken. Zeg nee tegen projecten waar je voor je vakantie geen tijd meer hebt. Plan op de laatste dag voor je vakantie geen vergaderingen, vaak heb je nog genoeg andere dingen te doen. Voor je het weet ben je weer bezig om losse eindjes van je vergadering af te handelen.
Een veel gehoorde tip is dat je een autoreply instelt waarin je mensen die je mailen laat weten dat je op vakantie bent.
Een nog betere tip hoorde ik eens van een collega. Schrijf in je autoreply dat je op vakantie bent (en tot wanneer) en schrijf in de autoreply dat je al je mail die tijdens je vakantie is binnen gekomen niet gaat lezen. Als het belangrijk is verzoek je ze vriendelijk om na je vakantie contact met je op te nemen. Het helpt echt, je zult zien dat veel van de problemen waar mensen je over mailen na een paar weken opeens zijn opgelost. Dit kan natuurlijk niet als je een eigen bedrijf hebt, maar als je op kantoor werkt zorgt het wel dat collega’s zelf een oplossing zoeken.
Het is ook helemaal niet erg als je je autoreply een dagje langer aanzet, zodat je de eerste dag na je vakantie lekker kan werken aan achterstallig werk. Zo kun je meters maken.

Inpakken zonder stress

Zorg dat je een vakantiepaklijst hebt. Op deze lijst staat alles wat je normaal gesproken mee moet nemen op vakantie. Het voorkomt dat je in de weken voor je vakantie de hele tijd loopt te denken aan dingen die je nog moet kopen. Een aantal weken voor de vakantie kun je deze uitprinten en doorlezen. Al je nog aan te schaffen artikelen zet je op je boodschappenlijst en in de weken voordat je echt op vakantie gaat, kun je de benodigde inkopen al doen wanneer je toevallig in de buurt van een winkel bent waar je nog iets moet kopen voor de vakantie.
Het andere voordeel van een vakantiepaklijst is dat je je kinderen een deel van de paklijst kan geven en dat ze zo hun eigen spullen klaar kunnen leggen. Op mijn lijst staan aantallen broeken, shirtjes, sokken etc. Een kind kan de was doen. In de dagen voor de vakantie leggen de kinderen hun eigen kleding klaar in hun kamer en ik doe alleen een laatste check of ze ook echt alles hebben gepakt.

Geen stress om geld

vakantie zonder stressVoordat je op vakantie gaat is het belangrijk om samen met je partner te bepalen wat jullie vakantiebudget wordt voor dit jaar. Het is handig als je weet wat je op vakantie uit wil geven. Om te zorgen dat je niet over het budget heen gaat kun je per week een evenredig deel van je budget pinnen en dat in je portemonnee bij je dragen. Misschien vind je het fijner om het bedrag op een aparte rekening te storten en daarvan alle betalingen in de vakantie te doen. Zorg dan wel dat de rekening geschikt is om in het buitenland te kunnen pinnen.

Thuis komen zonder stress

Na afloop van de vakantie kun je best nog even een paar dagen bijkomen van je vakantie. Maak niet meteen je post open, dat kan na je vakantie best nog een dagje wachten.
Zelf vind ik het heerlijk om meteen bij thuiskomst de was op kleur te sorteren en een was in de wasmachine te stoppen, maar ik ben daar ook echt een beetje dwangmatig in. Daarna kan ik prima in een stoel gaan zitten en genieten van mijn tuin. Het strijken van de was is namelijk een heel ander ding, dat kan best een paar dagen wachten. Kleren genoeg om aan te trekken.
Fijne vakantie.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2018, All rights reserved.

(Visited 171 times, 1 visits today)