Opvoeden

Zoals jullie wellicht al weten, ben ik (samen met mijn man) in het trotse ‘bezit’ van drie gezonde zonen. En opvoeden vind ik persoonlijk een van de moeilijkste dingen die er is. Hoe maak je van drie van die rouwdouwers volwassenen die een beetje prettig in het leven staan?

Loslaten

Opvoeden betekent in mijn opinie ook loslaten en dat begint al heel jong. De eerste keer loslaten was toen ze gingen logeren bij opa en oma en dan weer toen ze naar een gastouder gingen. Daarna volgde de peuterspeelzaal en uiteindelijk gingen ze allemaal hele dagen naar school. Loslaten gaat gelukkig met hele kleine stapjes, maar het is wel een doorlopend proces.

Kleine stapjes

Mijn oudste zoon zit in groep 8 en gaat inmiddels al een paar jaar alleen naar school. Eerlijk gezegd moet hij er niet aan denken om met zijn moeder mee te moeten fietsen. Gedrag dat ik alleen maar toejuig. Ja hij wordt groot en dus heeft hij mij (gelukkig) niet overal meer voor nodig. Ook mijn middelste gaat regelmatig alleen naar school (hij zit in groep 5), maar vindt het gezelliger om met mij en zijn kleine broertje mee naar school te fietsen. Ook prima natuurlijk. En de jongste die wil best allen naar school fietsen, dat kan hij ook prima vindt hij, want hij weet immers de weg. Met hem heb ik afgesproken dat ik het zo gezellig vind om hem nog even te mogen brengen, te knuffelen en te kussen ter afscheid, dat we dat voorlopig nog even blijven doen. Even voor de duidelijkheid, hij is net zes geworden!

Oefening baart kunst

Verbaasd heb ik me altijd wel over ouders die hun kinderen tot in groep 7 naar school brachten. Na groep 8 moeten de kinderen bij ons in de wijk best een stukje fietsen naar school, want voortgezet onderwijs is bij ons in de wijk niet te vinden. Kunnen ze dan niet beter oefenen met naar school fietsen nu de afstand nog niet zo groot is?
Daarover gaat ook het artikel van deze week, eerst oefenen en daarna doen.

Chaotisch

Als organizer kom ik bij allerlei mensen over de vloer. Sommigen zijn heel perfectionistisch, anderen een tikkie chaotisch en weer anderen zijn beiden en ook nog eens heel creatief. Wat al deze mensen gemeens hebben is dat hun administratie over het algemeen een beetje chaotisch is en dat ze als gevolg daarvan (vaak ook) geen grip hebben op hun eigen geld.

Financiële opvoeding

De meeste mensen bij wie ik thuiskom, verdienen genoeg om royaal van te kunnen leven en vaak doen ze dit dan ook. Wat ik bij deze mensen echter ook steeds vaker zie, is dat ze hun kinderen in financieel opzicht niet opvoeden. Als ik vraag of ze hun kinderen financieel opvoeden door ze zakgeld en/of kleedgeld te geven, antwoord bijna de helft van mijn klanten, dat dat eigenlijk zou moeten, maar dat dat in de praktijk vaak niet gebeurd.

Maak afspraken

Je doet je kind toch ook eerst op zwemles, voordat je hem in het diepe gooit? Steeds meer jongeren hebben schulden en ik ben ervan overtuigd dat kinderen later beter met hun geld omgaan wanneer ze al op jonge leeftijd zakgeld krijgen en misschien nog wel belangrijker, daar ook mee om leren gaan. Maak duidelijke afspraken over wat er van dat zakgeld betaald moet worden. Zo moeten onze kinderen bijvoorbeeld wel bijdragen voor cadeautjes van het gezin. Cadeautjes voor vriendjes hoeven ze niet uit hun zakgeld te betalen. Leer kinderen omgaan met een budget, zo leren ze dat hun geld niet onbeperkt uitgegeven kan worden. Zie ook het artikel ‘Welk budget is genoeg?“.

Allemaal verschillend

Al heel jong kon ik zien dat mijn oudste zoon vooral een spaarder is en mijn jongste vooral een spender. De oudste spaart van zijn zakgeld en verjaardagsgeld vooral voor dure cadeau’s en dan het liefst van Apple. Zo spaarde hij al een ipod en een ipad bij elkaar. Soms duurde dat bij elkaar sparen hem een beetje te lang en vroeg hij ons om een lening. Die heeft hij nooit gekregen. Niet omdat we het geld niet hebben. Maar omdat ik hem wil leren dat je nu eenmaal niet elke behoefte onmiddellijk kan bevredigen.
Mijn middelste zoon ziet zakgeld vooral als een middel om leuke dingen mee te doen. Zo haalt hij regelmatig met vriendjes lekkerzakgeld-ja-of-nee snoep op de markt, of bij de supermarkt en geniet daar dan intens van. Ook koopt hij regelmatig kleine cadeautjes voor zichzelf, wat de ene keer beter uitpakt dan de andere keer. Beiden gaan ze op hun eigen manier met hun zakgeld om en wat mij betreft is het allebei oké.

Pubers en kleedgeld

Tegen de tijd dat een puber op het voortgezet onderwijs zit en hoe ze eruit zien steeds belangrijker wordt, is het moment aangebroken om kleedgeld in te voeren. Niet omdat jij de kleding voor je kind niet wil betalen, maar omdat je je kind op die manier kunt laten oefenen zonder dat ze echte schade oplopen. Mijn advies is daarom, begin er vroeg mee en ga desnoods de eerste paar keren mee om kleding te kopen. Wijs ze erop dat ze genoeg geld overhouden voor die dure winterjas die nog aangeschaft moet worden. Zeker wanneer de oude echt te klein is geworden om nog een jaar aan te kunnen. Maak ook hier weer duidelijke afspraken over wat er van het kleedgeld gekocht moet worden. Vallen hier ook jassen onder, of ook ondergoed, en hoe zit het met sportkleding?

Geen kleedgeld

Veel ouders geven hun puberende kinderen geen kleedgeld. Ze voeren als excuus aan dat er genoeg geld is om ook de kleren van de kinderen te kunnen betalen en dat ze het zo een gedoe vinden. Daarvan wordt je kind financieel niet wijzer. Tegen die tijd dat je kind uit huis gaat moeten ze niet alleen hun kleding, maar ook hun wekelijkse boodschappen en uitstapjes kunnen budgetteren. Hoe fijn is het dan als je al een beetje hebt kunnen oefenen met budgetteren van je uitgaven.

Voorkom schulden

Verbijsterend vind ik het om te lezen dat 25% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar nu al schulden heeft. En dan gaat het om gemiddeld € 2.500 maar daar zitten uitlopers bij tot € 25.000. Jongeren zijn in de afgelopen jaren ook steeds meer gaan verdienen, al dan niet met een baan naast hun studie, maar dat maakt niet dat ze bewuster met hun geld omgaan.

Hoe moet dat met al die jongeren wanneer volgend jaar de basisbeurs wordt omgezet in een renteloze lening? Natuurlijk kun je veel gaan lenen en daar alles van doen wat je wilt. Maar zou het niet fijn zijn als je kind heeft leren budgetteren en daardoor aan het eind van zijn studie niet met een enorme studieschuld zit opgezadeld?
Bovendien moeten onze kinderen als ze later een eigen huis willen kopen al veel meer eigen geld meenemen als ze nog maar maximaal 100% van de waarde van de te kopen woning kunnen financieren.

Zakgeld en kleedgeld zijn leergeld. Wees daarom als ouder wijs en geef je kind op tijd de handvatten om financieel wijs op te groeien.

(Visited 369 times, 1 visits today)