Toeslagen leiden tot schulden

Al eerder schreef ik dat het huidige belastingsysteem waarin je de toeslagen als voorschot krijgt alleen maar voor problemen zorgt. Vandaag stond er een artikel in de krant: “Toeslag leidt juist tot fikse schuld.” En daarmee vaak tot een betalingsregeling met de Belastingdienst.

Van al mijn klanten heeft bijna 90% wel een schuld open staan bij de Belastingdienst. Het gaat dan in een groot deel van de gevallen om teveel ontvangen toeslagen. Het vervelende van de huidige toeslagen systeem is dat je de toeslagen als een voorschot krijgt. Dit voorschot wordt geschat aan de hand van het laatst bekende inkomen bij de Belastingdienst. Hoe hoog je inkomen echt is, is pas aan het eind van het jaar duidelijk.

Wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst

Je kunt tenslotte in de loop van een jaar van baan veranderen en daarmee verandert ook automatisch je inkomen. Je kunt werkeloos raken, gaan scheiden of juist gaan samenwonen. Misschien krijg je in de loop van het jaar wel een kind.
Allemaal zaken die van invloed zijn op de hoogte van je inkomen en daarmee ook vaak op de hoogte en/of je recht op toeslagen.

Als belastingplichtige heb je de plicht om elke wijziging als bovengenoemd aan de Belastingdienst door te geven. Daardoor ontstaat er vaak een groot verschil tussen de uitbetaalde geschatte toeslagen en de toeslagen waar iemand rekening houdend met de gewijzigde omstandigheden recht op heeft.

Eigen bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, duurt het vaak nog langer voor je definitieve inkomen over een jaar berekend is.  Als ondernemer is het soms pas twee of drie jaar na afloop van een belastingjaar, duidelijk hoe hoog je inkomen in een bepaald jaar was. Zo kan het zijn dat je pas in dit jaar een aanslag krijgt met de definitieve berekening van je toeslagen over bijvoorbeeld 2014.

betalingsregelingBetalingsregeling

Als je toeslagen terug moet betalen aan de Belastingdienst kun je dat met de als je genoeg spaargeld hebt in een keer terugbetalen. Kun je en je kunt dat niet, vraag dan altijd tijdig een betalingsregeling aan. Je hebt dan maximaal 24 maanden de tijd om het bedrag in termijnen terug te betalen.
Als je dit niet doet, of je niet aan de afgesproken betalingsregeling houdt, gaat de Belastingdienst na 6 weken automatisch over tot verrekening.  De terug te betalen toeslag wordt dan verrekend met de toeslagen die je uitbetaald krijgt over het lopende jaar.

Wat moet ik eigenlijk nog betalen

Veel mensen die een betalingsregeling voor terug te betalen toeslagen hebben getroffen, zien door de bomen het bos niet meer. Vaak worden er maandelijks allerlei betalingen van hun rekening afgeschreven zonder dat ze precies weten waarvoor ze betalen. Laat staan dat ze weten hoe lang ze nog moeten betalen. Het kan maar zo zijn dat er meerdere betalingsregelingen naast elkaar lopen. Soms raak je daardoor het overzicht kwijt op  welke bedragen er nog open staan.
Een simpel telefoontje met de Belastingtelefoon biedt dan vaak uitkomst. Daar kunnen ze precies aan je uitleggen welke toeslagen er nog open staan en welke bedragen er met elkaar verrekend worden. Mocht je door het verrekenen in de financiële problemen komen. Geef dit dan aan bij de Belastingdienst.. Door het verrekenen van toeslagen mag je namelijk niet onder het bestaansminimum komen.

Lukt het je zelf niet om weer zicht te krijgen op je betalingsregelingen, dan help ik je graag.

(Visited 502 times, 1 visits today)