Problemen

Vanmorgen was ik bij een klant, die in zijn leven zoveel problemen had, dat zijn financiële problemen wel de minste van zijn problemen waren. Deze klant, laten we hem Peter noemen, had in de afgelopen jaren zoveel ellende over zich heen gekregen, dat ik het überhaupt een wonder vond dat hij zich staande wist te houden.
En al was ik bij hem op bezoek omdat zijn werkgever hem een traject aanbood om hem te helpen met zijn financiële problemen, mijn werk bestaat uit meer dan alleen de financiële kant van iemands problemen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de mens achter de schulden.

Geweldige jongleur

Mens achter de schuldenPeter is een goedlachse manager van begin veertig, die op de werkvloer gewaardeerd wordt voor zijn inzet en creativiteit. Hij is manager van een groot bedrijf en heeft zakelijk gezien alles goed op de rit.
Op zijn kantoor sieren foto’s van vrouw en dochtertje van drie de muren. Vanwege zijn psychisch ernstig zieke echtgenote probeert hij al jaren om alle ballen de lucht te houden. Het is niet de vraag of hij alle ballen in de lucht kan houden, maar meer de vraag wanneer de eerste ballen gaan vallen.

Het gevecht

Peter beschrijft zijn loopbaan enthousiast en uitgebreid. Hoe hij als 19-jarige begon in zijn eerste baan, en als jong broekie tot manager werd omgedoopt van tien man. Dat hij sinds dien allerlei functies heeft vervuld en dat hij nu sinds een jaar als manager werkt bij zijn huidige werkgever. Tussendoor vertelt hij hoe hij zijn vrouw heeft leren kennen, en legt hij uit hoe toen de problemen voor hem begonnen. Hij vertelt welke impact het op hem heeft om getrouwd te zijn met zijn met een vrouw die psychisch ziek is en veel zorg nodig heeft. Wel benadrukt hij dat hij heel veel van zijn vrouw houdt en dat hij er niet over peinst om van haar te scheiden, ondanks alle problemen die er zijn. Hij beschrijft de struggle die hij voert om tegelijk vader en dochter te zijn voor zijn dochtertje. En hoe hij met behulp van zijn werkgever (door flexibel te mogen werken) de zorg en zijn werk weet te combineren.

Andere prioriteiten

Het is mooi om te zien hoe Peter zich in de loop van het gesprek steeds verder openstelt. Hij vertelt heel eerlijk over hoe ze in de financiële problemen zijn gekomen. Er speelde op dat moment in zijn leven zoveel, dat de post al lange tijd niet werd open gemaakt. Ergens wist hij wel dat hij daar op enig moment natuurlijk wat mee moest. Helaas had hij aan andere zaken prioriteit gegeven. Zijn vrouw kreeg plotseling heftige buikpijnen en bleek een tumor in haar darmen te hebben. De financiële problemen vielen daarbij in het niet. Zeker toen duidelijk werd, dat het leven van zijn vrouw niet meer te redden viel.

Waar kan ik je mee helpen?

Na anderhalf uur praten vroeg ik Peter, wat kan ik voor jou doen? Waarmee zou jij geholpen zijn? Dat was het eerste moment dat Peter zijn masker liet vallen. Hij gaf aan dat hij het op zijn werk allemaal wel onder controle heeft. Privé gaat het echter een stuk minder met hem. De problemen in zijn privé situatie rollen over elkaar heen en hij weet niet waar hij moet beginnen met oplossen.
Na uitleg over de werkzaamheden van een financieel coach gaf Peter aan dat hij het al als heel prettig had ervaren om over alles wat er privé en financieel speelde eens openlijk te kunnen praten. Tot nu toe had hij aan verschillende mensen kleine stukjes van zijn problemen verteld, maar nog nooit had hij het hele verhaal aan iemand verteld. Hoe mooi dat er in korte tijd zoveel vertrouwen was dat hij openlijk zijn hele verhaal kon vertellen, zonder schaamte. Lees ook het artikel “Weg met de schaamte”
Hij gaf aan dat hij zich nu al beter voelde en dan hadden we het nog nauwelijks over zijn financiën gehad. Peter krijgt energie van zijn werk, daar laadt hij op. Hoe mooi is het als je een baan hebt waarin je dat hebt. Ik voel me vereerd als iemand mij zo vertrouwd dat hij mij de mens achter de schulden laat zien.

Inventarisatie

Na een korte inventarisatie bleek dat er zeker betalingsachterstanden zijn. Gelukkig is er geen sprake van een dreigende uithuiszetting of afsluiting van gas, water of energie.
Peter moest na twee uur weg, hij moest met zijn vrouw naar het ziekenhuis voor de uitslag van haar laatste chemokuur. Het oplossen van zijn financiële problemen kan nog wel even een weekje wachten…

Heb jij financiële problemen en wil je graag hulp? Kijk eens of je werkgever wat voor je kan betekenen.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2019, All rights reserved.

(Visited 171 times, 1 visits today)