Schaamte

Schaamte is het onaangenaam gevoel dat je wilde dat je iets niet of anders had gedaan, of dat je ergens anders was.

schaamteBijna al mijn klanten hebben last van schaamte. Schaamte omdat ze er financieel zo’n zooitje van gemaakt hebben dat ze niet meer weten hoe ze het op moeten lossen. Of schaamte voor de chaos die ze hebben gecreëerd door enveloppen niet te openen of belangrijke papieren niet te ordenen.
Als ik er dan eenmaal ben spreken mensen vaak uit dat ze het zo ontzettend moeilijk vonden om om hulp te vragen, omdat ze zich zo schamen. Nou kan ik vertellen dat ik echt wel wat gewend ben. Ik ben er om mensen te helpen en ik vind mijn werk het leukste wat er is. Van een beetje chaos krijg ik geen stress, maar juist een enorme kick. Echt waar, er bestaan echt mensen zoals ik die het heerlijk vinden om structuur aan te brengen in jouw chaos.

Dom of niet?

Ik denk echt niet dat je dom bent omdat je gebruik maakt van mijn diensten. Ik zit werkelijk bij iedereen aan tafel. Van chef kok tot snackbar medewerker en van de directeur tot fotograaf.
Ik weet ook hoeveel tijd er vaak aan vooraf is gegaan voordat iemand aan zichzelf toegeeft dat hij hulp nodig heeft. Ik zal dan ook nooit tegen iemand zeggen dat hij stom is dat hij niet eerder contact op heeft opgenomen. De schaamte die mensen voelen, maakt dat ze vaak pas na gemiddeld vijf jaar op zoek gaan naar hulp. Dit maakt dat mensen die recht hebben op hulp van de voedselbank, zich door schaamte niet aanmelden.

Armoede

Anno 2023 is er al helemaal geen reden meer voor schaamte wanneer je in de financiële problemen zit. Door de oplopende kosten voor gas en de enorme prijsstijgingen in de winkel, komen steeds minder mensen nog rond. Vroeger was armoede vaak het gevolg van te weinig inkomen en voelden vooral de mensen met een bijstandsuitkering zich arm. Inmiddels merken ook de mensen met een midden inkomen dat het steeds lastiger is om rond te komen met hetzelfde salaris. Het is dan belangrijk om op tijd om hulp te vragen!

Geen oordeel

Het is niet aan mij om jou te vertellen wat je allemaal verkeerd doet of hebt gedaan. Ik ben er om jou te helpen en ik vind het leuk om jou te helpen. Daarom zal ik nooit oordelen over de situatie waarin mijn klanten zich bevinden. Ze weten vaak zelf heel goed waar het verkeerd is gegaan. Lees hier het verhaal van Peter, een klant.
Ik ben er alleen maar om te zorgen dat we een plan maken om het in de toekomst anders te doen. Weg met de schaamte dus en aan de slag. Wat weerhoudt jou ervan om om hulp te vragen? Misschien ben jij wel een perfectionist? Lees hier het artikel over perfectionisme.

(Visited 304 times, 1 visits today)