Vroeger

Vroeger waren de financiën veel overzichtelijker. Al het geld kwam over het algemeen op één rekening binnen en ging er ook weer via diezelfde rekening uit. Er was een gezamenlijke betaalrekening en een gezamenlijke spaarrekening.
Bovendien moesten mijn ouders nog naar de bank om geld op te nemen. Er verdween geen geld door internet aankopen of pinbetalingen. Dat geld opnemen bij de bank, deden ze in principe eens per maand. Samen berekenden ze wat ze die maand nodig hadden en of er extra geld opgenomen moest worden. Ik weet nog dat wanneer mijn vader geld had gehaald, het geld werd verdeeld over verschillende potjes. Mijn moeder kreeg het boodschappengeld in beheer en wij kinderen kregen op dat moment (net als mijn ouders) ons zakgeld uitbetaald. Aankopen gebeurden voornamelijk met contant geld en alleen de grote aankopen deden mijn ouders met cheques.

Gescheiden bankrekeningen

Tegenwoordig kom ik steeds vaker bij stellen over de vloer die gescheiden bankrekeningen hebben. Vaak is er dan wel een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Afhankelijk van hun inkomens wordt daar via een bepaalde verdeelsleutel geld op gestort door beide partners. Vaak wordt er voortdurend geld bijgestort wanneer er toevallig een maand extra kosten zijn. Bijvoorbeeld door een reparatie in of om het huis.

Gezamenlijke rekening vaste lasten

Ik vind het zelf iedere keer weer opmerkelijk dat er wel een gezamenlijke rekening bestaat voor de vaste lasten, maar dat deze stellen nooit samen sparen. Er gaat via de vaste lasten niet elke maand automatisch een bedrag naar een gezamenlijke spaarrekening. Als ik dan vraag hoe dat gaat wanneer ze bijvoorbeeld een nieuw bankstel willen kopen, dan kijken ze me altijd een beetje meewarig aan. Dat moet dan uit vakantiegeld, een bonus of dertiende maand, of ze betalen allebei de helft van de kosten van de nieuwe bank, tafel, badkamer……

Mijn partner spaart niet

Problemen ontstaan er wanneer er een van beide partners wel spaart, maar de ander zijn of haar geld elke maand tot de laatste cent opmaakt. Deze partner kan zijn of haar aandeel in de aankoop van de nieuwe bank nooit betalen, omdat hij/zij niet spaart. Ik pleit er bij stellen die gescheiden bankrekeningen hanteren dan ook altijd voor om niet alleen de vaste lasten via de en/of-rekening te laten lopen, maar om ook maandelijks te sparen voor nieuwe gezamenlijke aankopen ten aanzien van het huis of bijvoorbeeld een auto. Is het niet logischer dat je beiden wat meer geld overmaakt naar je vaste lasten rekening en dat er vanaf die rekening ook maandelijks een vast bedrag naar de gezamenlijke spaarrekening gaat?

Gezamenlijke spaarrekening?

Reserveren jullie ook elke maand een bedrag voor onderhoud van huis en tuin? Zodat wanneer de cv-ketel vervangen moet worden, dit uit jullie gezamenlijke spaargeld kan?
Ook een hoge rekening van de eindafrekening van je energieleverancier, kan dan uit dit spaargeld betaald worden. Je wilt niet weten bij hoeveel stellen ik over de vloer kom, die aan het eind van de maand regelmatig aan het rekenen zijn, omdat er niet genoeg geld op de gezamenlijke rekening staat om alle rekeningen van die maand te kunnen betalen.

Samen leven, samen sparen

gezamenlijke spaarrekeningNog los van of je een gezamenlijke en/of-rekening hanteert of strikt gescheiden rekeningen, denk ik dat ieder stel in ieder geval samen zou moeten sparen. De inrichting van jullie woning gaat toch jullie beiden aan? De ene partner kan er toch niet de dupe van zijn dat de andere partner niet kan/wil sparen?
Zo was ik eens bij een stel in een geweldig huis. Ze woonden er al bijna tien jaar en verdienden genoeg om leuk te kunnen leven. Toch zat er in de woning een hele gammele en uitgeleefde keuken. Waarom? Omdat haar man had aangegeven dat hij pas een nieuwe keuken met haar ging uitzoeken, wanneer zij haar deel voor die nieuwe keuken bij elkaar gespaard had. En dat was nou net het probleem, haar spaarsaldo was nog nooit boven de € 500 uitgekomen. En hoe zit dat bij jou, heb jij al een gezamenlijke spaarrekening?
Lees ook het artikel Gezamenlijke bankrekening of niet?

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2019, All rights reserved.

(Visited 736 times, 1 visits today)