Marktplaats

Koop jij wel een iets via Marktplaats? Mijn zoon, 16 jaar oud is zeker geen domme jongen. Toch werd hij in de afgelopen drie weken twee keer opgelicht via marktplaats. Hij was op zoek naar Earpods van Apple. Aangezien deze oorspronkelijk 180 euro kosten, vond hij het geen bezwaar om zijn geluk op Marktplaats te beproeven. “Mam ik koop ze wel tweedehands, want met een alcoholdoekje zijn ze zo ontsmet.” Nou neem ik de financiële opvoeding van mijn kinderen heel serieus (zie ook dit artikel) en ik vond het dan op zich geen verkeerde beslissing.

Eindeloos bieden

Veel van zijn biedingen liepen op niks uit, want we hadden hem op het hart gedrukt dat hij ze alleen mocht kopen met ‘gelijk oversteken’. In dat geval stort de koper het geld op een tussenrekening van Marktplaats en dit wordt pas uitbetaald wanneer de koper zijn aankoop heeft ontvangen en het geld vrij geeft ter betaling aan de verkoper.

Zijn ze er al?

Veel verkopers zaten echter niet te wachten op deze constructie. Ophalen kon ook niet, nee ze konden alleen worden opgestuurd. Dan wist hij genoeg. Uiteindelijk vond hij na lang zoeken een verkoper die aangaf de Earpods voor 100 euro te willen verkopen. Betalen via gelijk oversteken vond hij geen probleem.
Vervolgens stuurde mijn zoon mij drie dagen lang berichtjes vanaf school, of zijn Earpods al binnen waren. Elke dag vloog hij naar huis om de post te checken. Na drie dagen had hij er flink de pee in, dus de verkoper maar weer eens een berichtje gestuurd via Marktplaats. Deze gaf aan ze op maandag al te hebben opgestuurd, maar de zaterdag erop had hij nog steeds niets ontvangen.

Opgelicht

Ondertussen vroeg Marktplaats of ze het geld al mochten uitbetalen aan de verkoper, maar nee dat mocht niet van hem, want hij had nog niets ontvangen. Toen er vervolgens een paar dagen later draadloze oortjes van een Chinese webwinkel bij ons werden bezorgd, wist hij genoeg. Mijn zoon liep vloekend en tierend door het huis, want hij was opgelicht via Marktplaats. Geloof niet dat ik hem ooit zo boos heb gezien.
De Chinese oortjes hadden een nieuwprijs van 11 euro en leken in niks op de originele Earpods. We hebben gelijk melding gemaakt van oplichting bij Marktplaats en die wilden dat we aangifte deden bij de politie voor ze verdere stappen konden ondernemen.

Aangifte

opgelichtToen bleek dat er op het pakje van de Chinese webwinkel een telefoonnummer stond. Mijn zoon belde het nummer en kreeg de oplichter himself aan de telefoon. Eerst probeerde hij zich er nog uit te kletsen, dat hij nooit had gezegd dat het om originele Apple Earpods zou gaan. Na mijn uitleg, dat we vanavond aangifte gingen doen bij de politie als hij het geld van mijn zoon niet per direct terug zou storten, ging hij akkoord met terugbetaling.
De nep oortjes mocht mijn zoon houden, maar daarop was zijn reactie ‘daar wil ik nog niet dood mee gevonden worden!’. Binnen een half uur stond het geld weer op zijn rekening. Aangezien ik het toch niet helemaal vertrouwde, raadde ik mijn zoon aan om al zijn geld van zijn rekening te halen en op zijn spaarrekening te zetten. Zo kon het geld in ieder geval niet op een of andere manier terug geboekt worden. Die aangifte bij de politie hebben we natuurlijk alsnog gewoon gedaan.

Geld overmaken

Na een goed gesprek waarin mijn man en ik aangaven dat er op Marktplaats misschien wel teveel oplichters van namaak Apple artikelen rond lopen, dacht ik dat hij zijn zinnen niet langer op tweedehands Earpods had gezet. Totdat hij mij eind vorige week een aantal berichten liet zien van een verkoper op Marktplaats. Hij vertelde dat diegene ze wel voor 100 euro wilde verkopen, maar dat hij daarvoor € 0,01 had moeten overmaken via een link die hij had gekregen. Helaas was dit ondanks dat hij meerdere pogingen had gedaan, niet gelukt. Vanaf dat moment was de verkoper hem gaan bekogelen met enorme scheldkannonades.

Bankrekening geblokkeerd

Het voelde voor mij niet oké dat hij € 0,01 had moeten overmaken en dat heb ik hem meteen verteld. Hij zei, mam het is niet gelukt, dus maak je geen zorgen. Ik heb gekeken of de website beveiligd was en alles was in orde. En toch …
Gisteren wilde hij een bos bloemen halen voor onze trouwdag en bleek dat hij niet kon betalen met zijn bankpas. Inloggen via de bankieren app lukte ook niet meer. Ik heb hem meteen de bank laten bellen en na lang wachten werd hij verbonden met de afdeling fraude van de ABN-AMRO.

Weer opgelicht

Hij trok wit weg en toen wist ik zeker dit is niet goed. Gelukkig had het waarschuwingssysteem van de bank geconstateerd dat iemand vanaf een andere telefoon had geprobeerd om al zijn spaargeld naar zijn betaalrekening over te schrijven. Door oplettendheid van de bank was dit niet gelukt en had de bank direct zijn rekening geblokkeerd. Later die avond is het nogmaals geprobeerd door de oplichter, maar – gelukkig – had de bank toen zijn rekening al geblokkeerd.

Een illusie armer

Het bleek de verkoper hem naar een niet echte pagina op internet had geleid en zo kon meekijken welke inlogcode hij gebuikte voor internetbankieren. De bank heeft zijn rekening weer gedeblokkeerd en hij moest per direct zijn inlogcode en zijn pincode veranderen. Mijn zoon is door dit alles een illusie armer, maar een wijze les rijker.  Voor je het weet wordt je opgelicht via Marktplaats. Maak nooit zomaar een geldbedrag via een link over naar iemand die je niet kent, zelfs al is het maar € 0,01.

Hoofdpijn van je financiën?

Ik heb hem maar aangeraden om de komende maanden goed te gaan sparen, zodat hij nieuwe Apple Earpods kan kopen. Krijgen jouw kinderen eigenlijk zakgeld en of kleedgeld? Lees hier waarom ik vind dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd dat wel zouden moeten krijgen.
Krijg jij ook hoofdpijn van je financiële situatie? Neem dan nu contact met mij op en laten we samen kijken op welke manier jij uit de financiële problemen kan komen.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2019, All rights reserved.

(Visited 1.416 times, 1 visits today)