Schuldgevoel

Stel je verdient genoeg en zou daar makkelijk van rond moeten kunnen komen. In werkelijkheid lukt het je maar net om je schulden niet te hoog op te laten lopen en vul je het ene gat met het andere. Klanten die in zo’n vicieuze cirkel zitten vinden het lastig om deze te doorbreken. Het maakt wel vaak dat ze bij elke uitgave met hun pinpas een schuldgevoel bekruipt.

Is daar wel geld voor?

Oke eten moet je nou eenmaal elke week kopen en dat doen ze dan ook zonder schuldgevoel, maar hoe zit het met de rest van de aankopen? Ik kom soms bij klanten over de vloer die elke keer buikpijn krijgen wanneer ze hun pinpas gebruiken. Je weet dat je dochter nou eenmaal nieuwe schoenen moet hebben, maar je weet niet of daar deze maand wel geld voor is. Of misschien ben jij meer van de impulsieve aankopen en heb je net een vakantie geboekt, terwijl je het gevoel hebben dat daar eigenlijk geen geld voor is.

schuldgevoelDoormodderen

Soms heb ik te maken met klanten die zo ontzettend het overzicht over hun uitgaven kwijt zijn, dat ze maar gewoon door modderen op de manier zoals ze dat altijd doen. Het schuldgevoel drukken ze zoveel mogelijk weg, maar is altijd ergens in hun achterhoofd aanwezig. Hoe erg kun je genieten van een avondje uit eten gaan, terwijl je eigenlijk niet weet of je je dat die maand wel kan veroorloven? Je wilt wel bezuinigen, maar waar moet je beginnen?

Gedragsverandering

Ik vergelijk het altijd een beetje met iemand die te dik is en graag wil afvallen. Iedereen die weleens een dieet gevolgd heeft, weet hoe moeilijk dat is. Als je niet weet waarom je alsmaar zwaarder wordt, is het lastig om anders te gaan eten. Je weet dat het lukt om af te vallen wanneer je een maand lang stopt met eten, maar hoe realistisch is dat. Bovendien weet je maar al tegoed dat wanneer je na die maand weer ‘normaal’ gaat eten, de kilo’s er weer aan vliegen. Om blijvend kilo’s kwijt te raken is een gedragsverandering nodig. Je moet blijvend anders gaan eten. Om te weten hoe, helpt het als je de hulp van een diëtist inschakelt die je vertelt waar je op moet letten.

Zonder schuldgevoel

Hetzelfde geldt wanneer het niet goed voelt om geld uit te geven, maar je niet weet hoe je het anders aan moet pakken. Ik ga daarom altijd eerst kijken waar je geld nu aan op gaat. Daarna gaan we budgetteren kijken. Zo zien we snel of het financieel mogelijk is dat jullie eens per maand uit eten gaan zonder dat verdraaide schuldgevoel. Door te budgetteren en te kijken waar jullie graag geld aan zouden willen uitgeven en waaraan niet, kun je voortaan naar hartenlust -binnen de gestelde budgetten- geld uitgeven. En dat voelt echt veel beter.

En als je dan toch binnen je budget moet blijven, doe dat dan een beetje slim. Hoe? Dat lees je in “Sinterklaas koop slim je cadeaus in“.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 843 times, 1 visits today)