Optimist

Ben jij ook zo’n enorme optimist, bij wie het glas altijd halfvol is in plaats van half leeg? Ik kom in mijn werk vaak hele optimistische mensen tegen. Mensen die nu even niet kunnen sparen, maar later komt alles goed. Want later verdienen ze veel meer, dus dan kunnen ze gaan sparen.

Net afgestudeerd

Als je net afgestudeerd bent en je eerste baan hebt, heb je natuurlijk niet meteen een topsalaris. Bovendien moet je dan eerst maar eens lekker van het leven gaan genieten. Je hebt het al die jaren als student immers niet breed gehad. Eindelijk kun je nu lekker uit eten met je vrienden. Ook heb je nu de kans om die mooie verre reizen te maken, waarvoor je als student nooit geld had. Want later komt alles goed, toch?

Dertigers

Wanneer je tegen de dertig loopt, begin je zo langzamerhand te denken aan kinderen, maar voordat die er komen moeten jij en je partner wel eerst even verhuizen. Dus gaan jullie op zoek naar jullie eerste koopwoning en na lang zoeken hebben jullie de ideale woning gevonden. Sparen, dat lukt nu even niet, want al het geld gaat op aan jullie eigen huis. Het kost nogal wat de inrichting van zo’n huis en bijbehorende tuin. Maar dat geeft niks, want later als we meer verdienen komt alles goed, toch?

Jonge ouders

later komt alles goedInmiddels zijn jullie jonge dertigers die niets liever willen dan een gezinnetje met minimaal 2 kids. De eerste zwangerschap verloopt voorspoedig en al snel volgt kindje nummer twee. Nooit geweten dat de kinderopvang in Nederland zo duur is voor een paar dagen per week, maar gelukkig willen opa en oma ook een deel van de week voor hun kleinkind(eren) zorgen. Jij en je partner gaan beiden wat minder werken zodat jullie beiden een dag thuis hebben bij de kids. Afgezien van de kinderopvang gaan er in die tijd enorme bedragen naar babyvoeding en luiers. Sparen zit er dus even niet in, maar ach dat geeft niks, over een paar jaar zijn ze zindelijk en gaan ze naar school en dan komt alles goed, toch?

Vijftigers

Weer een paar jaar later verdienen jullie gelukkig meer dan toen jullie kinderen nog klein waren. Inmiddels is de kleine auto ingeruild voor een grotere, want ja de kinderen worden nu eenmaal groter. Jullie eerste huisje staat ook op het punt om ingeruild te worden voor een grotere woning. Jullie kinderen hebben wat meer ruimte nodig en jij en je partner ook. Er gaat maandelijks een enorm bedrag naar de woonlasten en de kosten van de private lease auto. Sparen zit er nu even niet in, want de kinderen hebben ook nog eens allemaal dure hobby’s, maar dat geeft niks, want later, komt alles goed toch?

Bijna met pensioen

Vervolgens hoeven jullie, jullie kinderen alleen nog door een paar jaar middelbare school en hun studie heen te loodsen en dan zijn jullie eindelijk weer eens uit de kosten. Ook dit brengt de nodige kosten met zich mee, maar naar die tijd …
Eindelijk kunnen jullie weer genieten van jullie vrijheid. Eindelijk weer eens lekker samen op vakantie en af en toe een weekend weg. En etentjes met vrienden en familie, ook altijd super gezellig. En sparen, daar doen jullie niet aan, want dat is iets voor later toch? Je kan morgen wel dood neervallen. dus kun je nu maar beter beginnen met genieten van het leven. Wie dan leeft, wie dan zorgt toch?

Ben jij er niet van overtuigd dat later alles vanzelf goed komt? Neem dan contact met mij op.

Meer lezen over wel of niet sparen? Zie ook het artikel Smoezen om niet te sparen.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 164 times, 1 visits today)