. Plan

Vol hoofd

Ken je dat, dat je in tijden van grote drukte zo een vol hoofd krijgt, dat je er helemaal onrustig van wordt? Veel mensen weten inmiddels dat een vol hoofd leidt tot onrust en stress en bij sommigen zelfs tot slapeloosheid. Dus moet je zorgen dat je hoofd minder vol wordt. Hoe? Door het maken van lijstjes, haal alles wat in je hoofd rondspookt eruit en maak er een lijstje van.

To-do-lijstje

Tegenwoordig heb je legio aan mogelijkheden om to-do-lijstjes te maken. Er zijn mensen die gewoon een ouderwets to-do-blok gebruiken om al hun klussen te ordenen, maar er zijn ook mensen die alles wat ze moeten doen opschrijven in een schriftje. En natuurlijk zijn er tegenwoordig ook allerlei handige apps voor op je telefoon, of tablet om alles wat je nog moet doen ergens te parkeren. Zelf ben ik een groot voorstander van de digitale manier van het maken van lijstjes, omdat je deze zo lekker makkelijk up-to-date kunt houden. Gemaakte klussen kun je doorstrepen en als je dat wilt laten verdwijnen van je lijstje. Hierdoor blijft je lijstje overzichtelijk.

uitgeput op de bankPost it

Voor iedereen die aan een grote klus moet beginnen en het lastig vind om zijn gedachten te ordenen, kan het helpen om met een blokje van die gele post-its je taken te ordenen. Ga zitten en schrijf alle taken die nodig zijn om het einddoel te bereiken allemaal afzonderlijk op een gele post-it te schrijven. Dus voor elke klus een geeltje.

Rubriceren

Zo ben ik een keer met een klant rond de tafel gaan zitten die het gevoel had dat ze geen zicht meer had op alles wat er nog geregeld moest worden rondom haar aankomende verhuizing. Vervolgens is zij alles gaan opnoemen wat er nog moest gebeuren en heb ik alle klussen op post-its geschreven.
Daarna zijn we al deze afzonderlijke klussen gaan rubriceren in dingen die ze nog moest kopen, klussen in de tuin, dingen waarvoor ze hulp moest vragen, bedrijven en instanties die ze moest bellen, en dingen die ze zelf moest doen. Die hebben we vervolgens allemaal, per rubriek, op haar memobord geplakt in de keuken, zodat ze goed zicht kon houden op wat er allemaal nog moest gebeuren. Heerlijk vond ze het om het aantal geeltjes steeds kleiner te zien worden! En nog belangrijker, op deze manier leverde de verhuizing haar veel minder stress op, omdat ze het overzicht hield.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Het maken van een lijstjes, dat kan bijna iedereen, maar dan. De meeste mensen stoppen hier en gaan af en toe een klus op hun lijstje afwerken als ze daar tijd voor hebben. Het gevolg daarvan is meestal dat de lijstjes vooral groeien. Op een gegeven moment staat er zoveel op je lijstje dat je er moedeloos van wordt.
Het is belangrijk dat je niet alleen lijstjes maakt, maar dat je vervolgens ook alle klussen op je lijstje inplant. Maak tijd voor de dingen die op je lijstje staan. En ook belangrijk bundel zoveel mogelijk gelijksoortige klussen.

Gelijksoortige klussen

Zo plan ik regelmatig een winkelochtend waarop ik alle winkels langsga, waar ik nog spullen moet kopen. Als ik dan voor de boodschappen van het dieet van mijn zoon, toch naar de andere kant van Apeldoorn rijd, ga ik gelijk naar de bouwmarkt of stofzuiger zakken halen bij de Blokker. Zo voorkom ik dat ik heel veel tijd kwijt ben aan een paar boodschappen voor alleen mijn zoon.

Plan tijd in je agenda

Plan dus regelmatig een paar uur in je agenda waarop je al die telefoontjes pleegt die nog moet plegen.  Dat geldt ook voor de vaste klussen in je bestaan. Doe niet dagelijks boodschappen, maar houdt ergens op een plek bij welke boodschappen je volgende week nodig hebt en haal ze dan in een keer, dat scheelt je zoveel tijd, en niet te vergeten geld!

Prioriteiten

Zo voorkom je dat je in tijden van grote drukte vastloopt, of het overzicht kwijtraakt. Kijk wat echt belangrijk is in tijden van grote drukte en stel prioriteiten. Nu ik op het moment veel klanten heb buiten Apeldoorn. Ook ben ik vanwege het dieet van mijn zoon veel tijd kwijt aan het apart voor hem koken. Dus vind ik andere dingen gewoon even wat minder belangrijk. Een dag heeft nou eenmaal maar 24 uur, en daarvan breng ik er graag een paar slapend door, zonder dat ik gekweld wordt door allerlei lijstjes die door mijn hoofd spoken.

Meer weten over hoe je voorkomt dat je lijstjes steeds langer worden, lees het artikel over DERK.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 538 times, 1 visits today)