Uitstel of afstel

Bij mij op de wc hangt een tegeltjes wijsheid tussen alle foto’s van familie en goede vrienden. Op dat bewuste tegeltje staat ‘Het eerste wat je moet doen, is vaak het laatste wat je wilt doen´. Uitstel leidt niet altijd tot afstel helaas.
Voor mijzelf geldt dat heel erg voor het wassen van mijn ramen. Dat is een van de weinige klussen in huis waar ik echt een hekel aan heb. De keren dat het door mij heen schiet dat ik eigenlijk best wel weer eens mijn ramen zou kunnen wassen, zijn de momenten waarop mijn ramen dan ook zeker wel een goede wasbeurt zouden kunnen gebruiken. Soms helpt het als ik het hardop uitspreek en neemt mijn echtgenoot die schone taak dan op zich. Eigenlijk is het een heel menselijk trekje om uit te stellen waar je niet zoveel zin in hebt.

Rot klusjes

Probleem is alleen dat ‘dat waar je nu even geen zin in hebt om te doen’ zich meestal niet vanzelf oplost. Soms wordt een klein probleem door uitstel een enorm obstakel. Over hoe je het beter aan kan pakken, gaat het artikel van deze week.
Ben jij iemand die het moeilijk vind om vervelende telefoontjes te moeten plegen met de Belastingdienst of andere instanties? Dan stel ik voor dat je dit artikel goed leest en er je voordeel mee doet.

Uitstel van een rot klus

Klussen die je eigenlijk zou moeten doen, maar die je alsmaar uitstelt omdat je ze vervelend vindt, hebben de nare gewoonte om niet zomaar te verdwijnen. Soms wordt een klus zelfs nog groter, omdat je te lang gewacht hebt om actie te ondernemen en is het niet meer voldoende om een relatief eenvoudig telefoontje te plegen. Om het probleem op te lossen is dan misschien wel een uitgebreide brief nodig.
Schuif je een rot klus voor je uit, dan ben je er in je onderbewustzijn de hele dag mee bezig. Op de meest vreemde momenten komt het dan weer boven borrelen dat je straks dat vervelende telefoontje nog moet plegen. Als je pech hebt stel je het zo lang uit, dat wanneer je er weer aan denkt, het bedrijf op de persoon niet meer bereikbaar zijn. Op die manier houdt zo´n rot klus je niet alleen de hele dag bezig, maar slaap je er misschien ook wel slecht van. Om dit te voorkomen kunnen je het beste het DERK principe hanteren.

DERK

DERK betekent Doe Eerst een Rot Klus. Het grote voordeel is dat je daarmee meteen een goed gevoel krijgt voor de rest van de dag. In tegenstelling tot het voor je uitschuiven van een vervelende klus, levert het je meteen energie op. De eerste horde van de dag is genomen en dat geeft gelijk een goed gevoel. Zorg dus dat jij en DERK beste vriendjes worden. Heb je een rotklus, doe hem dan samen met DERK! En dan kun je daarna iets gaan doen wat je wel leuk vind om te doen. Misschien help het jou als je nadat je een rotklus hebt geklaard een leuke beloning in het vooruitzicht stelt. Probeer het een tijdje uit en je zult merken dat je de dag makkelijker doorkomt met het doen van de dingen die je moet doen. Je zal merken hoeveel rust het je geeft. Succes.

Meer lezen? Lees dan ook “Waarom jouw to-do-lijstjes alleen maar langer worden“. Een andere veel uitgestelde klus is die van het opschonen van je administratie. Ik schreef er een artikel over met de naam “Administratieve eindejaarsschoonmaak in 7 stappen“.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 843 times, 1 visits today)