Voorlopige aanslag

Ieder jaar ontvang je in december de voorlopige aanslag voor het daarop volgende jaar. Op deze aanslag staat welke bedragen je krijgt uitgekeerd. Het gaat dan om de inkomstenbelasting en/of de toeslagen. Deze bestaan uit zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget. Vervolgens krijg je de in de voorlopige aanslag genoemde bedragen in 12 maandelijkse stukjes uitgekeerd.
Wanneer je geen geld krijgt van de Belastingdienst, maar op grond van je voorlopige aanslag aan de Belastingdienst moet betalen, krijg je je voorlopige aanslag in januari. Deze aanslag kun je dan naar wens in eens of in één of in een aantal termijnen betalen.

Uitprinten en opbergen?

Nou valt het mij op dat veel mensen waar ik kom, die voorlopige aanslagen nooit controleren. Ze printen de aanslag uit en bergen hem op in een map. Het zal wel kloppen. Uit ervaring weet ik dat de voorlopige aanslag lang niet altijd klopt.

voorlopige aanslagTe lage voorlopige aanslag toeslagen

In de afgelopen maand heb ik meerdere gevallen gezien waarbij de voorlopige aanslag voor toeslagen veel te laag is vastgesteld. Mensen die ten onrechte geen toeslagen kregen omdat er per ongeluk een veel te hoog inkomen was gebruikt voor de berekening van de toeslagen. Je loopt dan ten onrechte een jaar toeslagen mis. Misschien kom je daardoor wel geheel onnodig in de financiële problemen.

Te hoge voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Ook het tegenover gestelde gebeurt. Soms legt de Belastingdienst een veel te hoge voorlopige aanslag op. Ze schatten het inkomen voor het komend jaar dan veel te hoog in. Als je nu al weet dat je hoogstwaarschijnlijk minder gaat verdienen dan de geschatte winst, kun je beter de voorlopige aanslag naar beneden bij laten stellen.

Controleer je voorlopige aanslag

Mijn advies voor een ieder is dan ook controleer je voorlopige aanslag. Log in op de website van de Belastingdienst en kijk op grond van welk inkomen de Belastingdienst jouw aanslagen heeft opgelegd. Is je inkomen te hoog of te laag, geef dit dan door aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan een nieuwe voorlopige aanslag aan op grond van de door jou aangeleverde gegevens. Dit kan een hoop (financiële) ellende voorkomen. Voorkom financiële ellende doordat je toeslagen te hoog worden vastgesteld. En die aangifte inkomstenbelasting, die kun je ook zelf invullen. Lees hier hoe.

 

(Visited 629 times, 1 visits today)