Sparen of Lenen

Toen mijn man en ik heel veel jaren geleden gingen samenwonen (we waren toen nog niet getrouwd) waren we in financieel opzicht enorme tegenpolen. Ik had er in het begin een hard hoofd in of het ons ging lukken om een gezamenlijk huishouden te voeren. Zo was ik gewend om van mijn salaris een gedeelte apart te leggen om te sparen voor grote uitgaven. Hij was daarentegen gewend om zijn salaris helemaal op te maken en te lenen voor grote uitgaven.

Vette spaarrekening

Voor mij de reden om de administratie van ons gezamenlijke huishouden op me te nemen. We gingen sparen en veel ook. Gelukkig kon ik hem al gauw laten ervaren hoe fijn het is om een vette spaarrekening achter de hand te hebben. Toen ik zwanger was van ons eerste kind konden we zonder geld te hoeven lenen een grotere auto kopen. Daardoor zijn we destijds al snel naar elkaar gegroeid voor wat betreft ons uitgavenpatroon.

Buffer

Ben jij van nature geen spaarder maar een spender, lees dan dit artikel voor tips hoe jij ook een buffer op kunt bouwen voor grote uitgaven. In de loop der jaren heb ik ontdekt dat het wel of niet kunnen sparen niet afhankelijk is van de hoogte van je inkomen, maar vooral van hoe bewust je met je geld omgaat. Weet jij bijvoorbeeld of er bij jullie sprake is van financiële lekkage? Lees snel het artikel dat ik hierover schreef.

Prijsbewust

Wat ik over het algemeen zie, is dat juist die mensen die een minimum inkomen hebben, veel bewuster met hun geld omgaan en daardoor wel in staat zijn om een vast bedrag per maand apart te zetten op een spaarrekening. In eerste instantie denk je dat het voor iemand met een hoger inkomen ‘makkelijker’ is om een deel van zijn inkomen op een spaarrekening weg te zetten dan iemand met een bijstandsuitkering, maar dat wil niet automatisch zeggen dat dat ook gebeurt. Met een hoger inkomen heb je vaak ook hogere lasten voor je woning, je auto en dergelijke. Wat ik vaak merk is dat met name de mensen die het minst te besteden hebben het meest prijsbewust zijn. Lees ook het artikel “Geld hoe ga je er goed mee om” over Sonja die heel prijsbewust is.

Tips voor een vette spaarrekening

Hoe zorg je dat je ongeacht de hoogte van je inkomen toch kunt sparen? Hieronder volgen een paar tips:

• Ook voor je financiën geldt, meten is weten. Zorg dat je weet wat er aan inkomsten binnen komt. (denk aan salaris, uitkeringen, toeslagen, kinderbijslag etc.). Ik kom wel eens bij zzp-ers die niet eens zicht hebben op welke facturen er betaald zijn en welke niet, laat staan dat ze kunnen aanmanen voor achterstallige betaling. Ben je een zzp-er, zorg dan dat je jezelf elke maand een vast inkomen toekent en maak dit ook over naar een aparte rekening.

• Maak een overzicht van je vaste lasten. Zet al je vaste lasten op een rijtje en tel ze op. (huur, hypotheek, verzekeringen, gas/water/elektriciteit etc.)

• Maak een overzicht van je variabele lasten. Zet deze voor bijvoorbeeld 3 maanden op een rijtje en bereken een gemiddelde.

• Kijk hoeveel je maandelijks overhoudt. Dit is het bedrag dat je per maand zou kunnen sparen. Spaar dit bedrag dan ook en laat dit maandelijks (bij voorkeur als je net salaris hebt gekregen) automatisch op een spaarrekening bijschrijven. Zo voorkom je dat het opgaat aan andere zaken

• Als je niets overhoudt, probeer dan eerst te besparen op je vaste lasten. Dit doet het minste pijn en levert misschien wel al voldoende op om maandelijks een bedrag over te houden dat je kunt gaan sparen.
Denk aan een goedkopere energiemaatschappij, internet telefoonabonnement of bijvoorbeeld verzekeringen. Er zijn genoeg vergelijkingssites te vinden op internet om snel de tarieven te kunnen vergelijken.

• Als je je vaste lasten al tot het minimum hebt beperkt, kijk dan eens naar je variabele lasten. Soms doet het iets meer pijn om hierin te snijden, maar levert het minstens zoveel op. Weet jij bijvoorbeeld precies op welke tijdschriften je abonnementen hebt, en nog belangrijker lees je ze allemaal? Misschien kun je er een paar opzeggen. Hetzelfde geldt voor loterijen en sportscholen. Veel sportscholen worden rijk van alle abonnementen van leden die nooit komen.

• Probeer te bezuinigen op je kleding, boodschappen en bijvoorbeeld uitjes. Bepaal vooraf hoeveel je er per maand aan wil uitgeven. Ongemerkt geef je daar vaak veel meer geld aan uit dan je zelf denkt. Maak er een sport van om je aan je budget te houden ;-)

En waarom je dit allemaal doet? Omdat een goed gevulde spaarrekening een enorm gevoel van vrijheid oplevert. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte financiële tegenslagen. Het slaapt een stuk rustiger als je weet dat je onvoorziene uitgaven zonder problemen kunt betalen. Als zzp-er geeft het je nog eens extra rust. Ook wanneer je klanten laat zijn met betalen, kun jij gewoon in je levensonderhoud voorzien vanwege je spaarpotje.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

©2013 Cinthia Zijderveld – Time 2 Organize

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken voor je eigen artikel, op het internet of in een tijdschrift, dan mag dat als je ook een werkende link opneemt naar time2organize.nl

(Visited 522 times, 1 visits today)