Verhaal van een klant

Deze week doe ik het een keertje anders, ik ga je deze week een verhaal vertellen over een klant die zo goed met haar geld omgaat, dat ze nooit rood staat.

Goed voorbeeld

Sonja is een gescheiden moeder van twee kinderen, waarvan de kinderen bij haar ex-man wonen. In de tijd dat Sonja nog getrouwd was, had ze een eigen praktijk aan huis, en verdiende ze samen met haar man ruim voldoende om leuk van te kunnen leven. Door de scheiding en ziekte is ze haar eigen praktijk kwijtgeraakt, wonen haar kinderen bij haar ex-man en moet ze zien rond te komen van een inkomen dat rond de bijstandsnorm ligt. Voor degenen die hier niet in thuis zijn, dat is dus een bedrag rond de € 950,- euro.
Ondanks dat Sonja in het verleden gewend was om veel geld uit te kunnen geven, lukt het haar toch om van dit bedrag rond te kunnen komen. Hoe ze dat doet? Eigenlijk heel eenvoudig.

geldControle

Sonja weet precies wat er elke maand binnenkomt en controleert wat eruit gaat. Elke maand loopt Sonja haar bankafschriften minutieus na, zodat ze bij een afwijkende afboeking, meteen kan nagaan of dit klopt. Zo heeft ze in het verleden veel geld van haar telefoonmaatschappij terug gekregen omdat ze ontdekte dat er wel hele hoge bedragen werden afgeschreven voor mobiel internet. Bovendien doet Sonja doet al haar betalingen via automatische incasso. Daardoor ontstaan er nooit betalingsachterstanden en gaan alle betalingen op vaste momenten van haar rekening.

Prioriteiten stellen

Als Sonja haar vaste lasten heeft voldaan, weet ze precies wat ze nog overheeft voor de boodschappen die maand. Dat budget zit in haar hoofd en Sonja bewaart alle bonnetjes van haar boodschappen om te zorgen dat ze niet over haar budget heen gaat. Toen Sonja net voor de Kerst nog maar vijftien euro had, dacht ze niet ik moet met de Kerst wel uit kunnen pakken, dus dan eet volgende maand maar wat minder. Ze zei tegen mij, ik heb vast nog wel wat te eten in huis en Kerst gaat tenslotte niet om het eten. Ik ben al blij dat ik Kerst met mijn kinderen door kan brengen, dat is het allerbelangrijkste.

Belangrijke lessen

Belangrijkste lessen uit hoe Sonja met haar geld omgaat:
1. Doe zoveel mogelijk betalingen via maandelijkse automatische incasso ‘s.
2. Controleer je bankafschriften.
3. Zorg dat je weet wat je uit mag geven, budgetteer.
4. Pas je uitgaven aan, aan de hoogte van je inkomen. Geef alleen geld uit dat je hebt.
5. Gebruik geen smoezen om niet te sparen,

Sonja heeft absoluut geen last van financiële lekkages. Wil je weten wat dat zijn, lees dan het artikel dat ik hierover schreef.

Wil je reageren op dit artikel, graag.

(Visited 466 times, 1 visits today)