Wat geef je uit?
Veel van de klanten waar ik help op hun financiën op orde te brengen, hebben werkelijk geen idee van hun uitgaven. Wel geven ze altijd veel meer geld uit dan ze in eerste instantie zeggen, of denken. Logisch, want anders hadden ze geen financiële problemen. Opvallend bij de meeste van deze klanten is dat wanneer ik ze thuis opzoek, ze een leuk ingerichte woning hebben en soms ook nog een leuke auto voor de deur.
Bij veel van deze mensen ontstaan de financiële problemen door hun financiële obesitas. Het lijkt erop dat hoe meer er mogelijk is, hoe minder mensen nee kunnen en willen zeggen tegen de dingen die ze worden aangeboden.
Mobiele telefoon
Neem nou een mobiele telefoon, toen deze voor het eerst op de markt kwamen had je zo’n ding gewoon tot hij stuk ging. Nu schijnt iedereen het als een soort van wegwerp apparaat te beschouwen. Je hebt zo’n telefoon voor een jaar, als je er heel lang mee wilt doen misschien wel twee jaar, maar dan is hij toch echt aan vervanging toe. Verbazingwekkend vind ik het wanneer ik zie dat een klant in de financiële problemen wel zonder pardon gewoon 60 euro per maand neertelt voor zijn nieuwe telefoon. Als ik vraag waarom ze daarvoor kiezen is het antwoord altijd, mijn vorige abonnement liep af en dus mocht ik een nieuwe telefoon uitkiezen. Het rare is dat die mensen ook werkelijk schijnen te denken dat ze die telefoon dan bij wijze van cadeau krijgen bij hun nieuwe abonnement. Lees ook “Mobiele telefoon statussymbool of niet?”.
Goedkopere oplossing
Ik wijs klanten er altijd op dat je een keus hebt. Je kunt inderdaad gaan voor een nieuwe telefoon, maar uiteindelijk betaal je die telefoon natuurlijk gewoon zelf in de vorm van een duurder abonnement. Bij financiële problemen is het veelal verstandiger om gewoon je oude telefoon houden en te kiezen voor een goedkoper abonnement. Bij een wat oudere telefoon loont het vaak de moeite om de batterij te vervangen. Een nieuwe batterij heb je voor de meeste telefoons al voor nog geen dertig euro.
Maak keuzes
Mensen willen soms ook niet kiezen in de dingen waaraan ze hun geld uitgeven. Zo zie ik klanten die als er kinderen komen gewoon door gaan met het uitgavenpatroon van de tijd voordat ze kinderen hadden. Het kiezen voor kinderen is vaak een bewuste keuze, maar je uitgavenpatroon aanpassen aan de nieuwe wekelijkheid is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zodra die kinderen er zijn ga je meestal minder werken en dus minder verdienen en bovendien kosten die kinderen ook gewoon een hoop geld. Misschien kun je dan wel niet meer drie keer per jaar op vakantie en elke week uit eten en boodschappen doen bij die fijne Albert Heijn waar je de boodschappen gewoon lekker thuis kunt laten bezorgen.
Stappenplan
Tips voor mensen (met financiële problemen) die impulsief aankopen doen. Stel jezelf de volgende vragen:
1. Heb ik dit echt nodig?
Soms kun je apparaten die je maar voor een keer nodig hebt natuurlijk ook gewoon huren of lenen van een bekende. Tegenwoordig zijn er zelfs allerlei initiatieven waarbij je via sites als www.Peerby.com spullen kunt lenen van mensen die er geen geld voor willen.
2. Als je het echt nodig hebt, is de vraag of je het jezelf wel kunt veroorloven?
Misschien ben je van mening da je dat boek echt nodig hebt, omdat er zoveel handige tips instaan om geld te besparen, maar soms kun je het beter lenen van een vriend of bij de bibliotheek.
Noteer vervolgens de tips waar je echt wat mee wilt doen op je to-do-lijst, dan is de kans groter dat je er ook wat mee gaat doen.
3. Als het antwoord op de tweede vraag nee is, zul je andere creatieve manieren moeten verzinnen. Als je je geen nieuw exemplaar kunt veroorloven, kun je misschien wel een tweedehandse betalen. Zelf vind ik nog steeds dat mensen moeten leren om eerst te sparen en dan pas uit te geven, want ook een tweedehandsje kost vaak toch nog wat.
Nu heb ik vaak het idee dat het andersom gebeurt. Mensen sparen niet en als de auto dan kapot gaat, vinden ze dat ze niet zonder een auto kunnen. Dan hebben ze geen andere keus dan een lening af te sluiten. En ach als je dan toch een andere auto koopt kun je misschien maar beter ook gelijk een grotere en mooiere kopen toch? Of toch niet? Lees ook “Auto all risk verzekeren of niet?”
Voorkom financiële problemen. Als het je nu al niet lukt om te sparen, lukt het dan wel om je lening terug te betalen?