Onverzekerde auto

Wanneer mensen in financiële nood komen, zijn er zelfs mensen die al hun verzekeringen opzeggen. En ja dat geldt soms zelfs voor een autoverzekering. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) houdt hier echter streng toezicht op en legt mensen die wel een auto op hun naam hebben staan maar hiervoor geen verzekering hebben een boete op van 400 euro. Deze boete kunnen ze meerdere keren opleggen, waardoor wel verzekeren al snel goedkoper is.

Beperkt casco

Soms kiezen mensen er vanwege de kosten voor om hun auto niet langer  all risk te verzekeren. Als je gaat voor een verzekering met beperkt casco betaal je minder premie. Dit scheelt per maand al snel een paar tientjes en dat lijkt dus snel verdiend.

all risk verzekeringWanneer je je auto niet meer all risk verzekerd, is het belangrijk dat je je eerst afvraagt of dit gezien je financiële situatie de beste oplossing is. Stel je hebt een auto van een paar jaar oud, die nog een dagwaarde heeft van € 7.000,-. Voor sommige mensen is dit reden om een auto met een nieuwwaarde van bijvoorbeeld € 35.000,- uit de all risk verzekering te halen.

All risk of niet?

Voordat je dit doet, moet je jezelf echter de volgende vragen stellen:

  1. Heb je genoeg spaargeld om wanneer je je auto zelf total loss rijdt, je auto te kunnen vervangen? Als je geen geld krijgt uitgekeerd van de verzekering? Als dat niet het geval is, betekent dit dat je op het moment dat je auto total loss wordt verklaard  je misschien wel genoegen zult moeten nemen met een kleinere of goedkopere auto. Misschien moet je het zelfs een tijdje zonder auto moeten doen.
    Of je zal op dat moment een deel van de aanschafwaarde moeten lenen. Maar dan zal je daarvoor wel voldoende financiële ruimte in je inkomen moeten hebben. Zoals je zult begrijpen is ‘genoeg’ relatief bedrag. Waar de een denkt bij € 5.0000 dagwaarde, dat is de moeite van het verzekeren niet meer waard, zal de ander meer dan tevreden zijn wanneer een total loss verklaarde auto nog € 5.000 oplevert.
  2. Heb je voor de aanschaf van de auto geld geleend,? Dan raad ik aan je auto all risk te verzekeren tot het moment dat de lening is afgelost. Want stel je voor dat je je auto total loss rijdt en behalve een nieuwe auto ook nog een restschuld van de oude auto moet betalen? Speel in dat geval op safe wanneer je weinig spaargeld hebt.

Bezuinig niet op de verkeerde dingen, daar krijg je later spijt van. Meer lezen? Lees ook het artikel “Op welke 10 dingen wil jij niet besparen?“.

Of lees over “De vicieuze cirkel van schulden“.

(Visited 351 times, 1 visits today)